Globalna uzbuna zbog preparata koji skuva utrobu

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalna uzbuna zbog preparata koji skuva utrobu

Interpol je pokrenuo globalnu uzbunu zbog potencijalno smrtonosnih pilula za mršavljenje, koje su najverovatnije ubile jednog studenta iz Velike Britanije.

Policija u 190 država upozorena je na opasnost od pilula koje sadrže supstancu 2.4-dinitrofenol (DNP). Simptomi trovanja su povraćanje, glavobolja, nepravilan rad srca, koma i na kraju smrt.

Interpol je izdao globalno upozorenje zbog DNP-a, koji bukvalno skuva čovekovu utrobu, posle smrti Eloaz Peri (21) iz Šrofšajra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Velikoj Britaniji u aprilu. I jedan Francuz je, takođe, u ozbiljno lošem zdravstvenom stanju posle uzimanja te supstance.

Interpol je upozorenje izdao posle saradnje sa Svetskom anti-doping agencijom, koja je analizirala DNP kada je zaplenjena veća količina u Australiji.

Upotreba DNP-a raste širom sveta od 2007. godine. "DNP je takozvani sagorevač masti koji koriste bodibilderi, a koristi se i kao preparat za mršavljenje. Ta supstanca ne dozvoljava da se energija u telu 'skladišti' kao masnoća, ali se, još gore, oslobađa kao toplota", kaže autor studije o DNP-u Sajmon Tomas.

Tomas ističe da to, naravno, povećava telesnu temperaturu, koja oštećuje ćelije, odnosno mišiće, bubrege i mozak.

Iako se uglavnom prodaje kao žuti prah u kapsuli, DNP je takođe dostupan i kao krem. Pored opasnosti od same supstance, rizik od fatalnog ishoda povećava i proizvodnja u ilegalnim prljavim laboratorijama, u kojima rade amateri", naveo je Interpol.

DNP je tokom Prvog svetskog rata korišćen u Francuskoj u proizvodnji eksploziva. Radnici u fabrikama eksploziva su, izgleda, jeli DNP i otkrili da ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju. Kasnije je korišćen kao stimulans za mršavljenje, ali je upotreba prestala još 30-tih godina prošlog veka, kada je zabranjen i u Americi, pošto je utvrđeno da je DNP ubio nekoliko ljudi.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.