Gadafijev zet izručen Libiji

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijev zet izručen Libiji

Mauritanija izručila Libiji Gadafijevog zeta i šefa obaveštajnih službi Abdulaha el Senusija. Jednog od najbližih Gadafijevih saradnika traži i Međunarodni krivični sud. Senusija traži i Francuska. Glavna optužba - masakr u zatvoru Abu Salim 1996. godine kada je ubijeno više od 1.200 osoba.

Abgulah el Senusi, šef Gadafijevih obaveštajaca, izručen je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Libiji gde će mu biti suđeno za seriju navodnih zločina, uključujući i ubistva više od 1.200 zatvorenika 1996. godine. Senusija traži i Međunarodni krivični sud, ali i Francuska.

Senusi je, posle pada Gadafijevog režima, pobegao u Mauritaniju, ali su ga tamošnje vlasti uhapsile pošto je u zemlju ušao sa lažnim dokumentima.

Mauritanija ga je izručila nepunih mesec dana pošto su vlasti te države saopštile da ga neće izručiti Libiji.

Osim Libije, Gadafijevog zeta traži i Međunarodni sud pravde zbog navodnih zločina protiv čovečnosti, kao i Francuska, koja istražuje njegovu ulogu u obaranju putničkog aviona 1989. godine kada je ubijeno 170 ljudi.

Senusija bi rado ispitali i Britanci, zbog obaranja aviona kod Lokerbija 1988. godine kada je poginulo 270 osoba, kao i ubistva policajke Ivone Flečer u Londonu 1984. godine.

Tokom građanskog rata u Libiji, Senusi je, navodno, vodio napade Gadafijevih snaga na Bengazi.

 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mauritanija izručila Gadafijevog zeta Libiji

Izvor: Akter, 05.Sep.2012

Mauritanija je danas izručila Libiji bivšeg šefa obaveštajnih službi Abdulaha el Senusija, koji je bio jedan od najbiližih saradnika Moamera Gadafija

Nastavak na Akter...

Mauritanija predala Libiji bivšeg šefa obaveštajaca

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Sep.2012

Mauritanija je predala libijskim zvaničnicima Abdalaha al Senusija, bivšeg šefa obaveštajne službe za vreme Moamera Gadafija, koga traže nove libijske vlasti i Međunarodni krivični sud, javila je državna televizija te zemlje. Zet bivšeg libijskog vođe Gadafija, Abdalah al Senusi, pukovnik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izručen Gadafijev šef obaveštajaca

Izvor: Mondo, 05.Sep.2012

Mauritanija je danas izručila Libiji bivšeg šefa obaveštajnih službi Abdulaha el Senusija, koji je bio jedan od najbiližih saradnika svrgnutog pa ubijenog libijskog lidera..."Izručen je Libiji na osnovu garancija koje su dale libijske vlasti", rekao je neimenovani izvor vlade Mauritanije agenciji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.