File: Vreme da EU ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Vreme da EU ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo

BEOGRAD -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da je vreme da se Brisel ozbiljno posveti srpskoj kandidaturi, a predsednik Srbije Boris Tadić najavljuje da će Srbija nastaviti ubrzanim tempom dijalog sa Evropskom unijom i da je cilj Beograda da do kraja sledeće ili početkom 2012. godine počne pregovore o članstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Tadić je na konferenciji za novinare posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, rekao da EU za Srbiju ostaje centralni strateški prioritet.

On je, međutim, istakao da Srbija ne želi veštačko ubrzanje svog puta u EU već da želi da ispuni sve uslove i sprovede reforme neophodne za ulazak u Uniju.

"Mi želimo da u najkraćem mogućem ruku započnemo pregovore o članstvu u EU ali ne želimo da na veštački način dobijemo ubrzanje procesa. Želimo da prođemo sve etape tako što ćemo zadovoljiti sve uslove postavljene od EU", rekao je Tadić.

Srbija, prema Tadićevim rečima, ne odustaje od svog centralnog strateškog cilja da postane članica EU.

Članstvom u EU će, kako je objasnio, biti formalizovana suštinska strukturna poboljšanja u srpskom društvu.

"Dobro znamo da je pretpostavka učlanjenja i dovršetak saradnje sa Haškim tribunalom i ja sam još jednom potvrdio da smo potpuno privrženi okončanju te saradnje", rekao je Tadić, i dodao da se nada da će i ta stranica istorije biti zatvorena u najskorije vreme.

Kada je reč o problemu Kosova i Metohiji, predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je sa EU dogovoren sadržaj rezolucije usvojene pred Generalnom skupštinom UN.

"Pred nama je proces razgovora i pregovora, i verujem da možemo pronaći stabilno i održivo rešenje, što podrazumeva poštovanje legitimnih nacionalnih interesa i Srba i Albanaca", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, sva sporna pitanja mogu biti rešena samo putem pregovora, na miran i demokratski način, i to je jedini način za trajno stabilizovanje prilika na Balkanu.

File je ponovio da usvajanje rezolucije Srbije i EU o mišljenju MSP u Generalnoj skupštini UN predstavlja novi početak u odnosima Srbije i Unije i da je došlo vreme da se Unija ozbiljno posveti srpskoj kandidaturi za članstvo.

On je izrazio očekivanje da će ta odluka biti doneta uskoro.

"Postoji opšte osećanje da ova prilika ne treba da bude propuštena", rekao je File.

Prema njegovim rečima, proces reformi je pre svega potreba građana Srbije, ali služi i da se približi EU.

"U tom procesu nema prečica i o Srbiji će se prosuđivati na osnovu njenih uspeha, ali moj sadašnji utisak je da ste veoma ozbiljni u svojim namerama", kazao je File.

U ovom trenutku je, prema njegovim rečima, najvažnije da se utvrdi šta su prioriteti u procesu reformi.

"Nakon današnjih razgovora mogu da kažem da sam ohrabren vašom odlučnošću, i uveren sam da ćete imati pragmatičnu saradnju sa svim državama regiona, uključujući Prištinu", rekao je File.

File je susretom sa Tadićem završio jednodnevnu posetu Srbiji tokom koje je razgovarao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i više ministara u Vladi Srbije.

File i Dačić o regionu i borbi protiv kriminala

Evropski komesar za proširenje Štefan File i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenili su danas u Beogradu da će u predstojećem periodu za institucije EU od posebne važnosti biti regionalna saradnja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na sastanku je zajednički konstatovano da je Srbija učinila značajan napredak u oblasti evropskih integracija.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, upoznao je Filea sa napretkom u oblasti unutrašnjih poslova u prethodnom periodu i istakao spremnost Srbije za nastavak saradnje sa institucijama Evropske unije, navodi se u saopštenju.

File je, kako se dodaje, istakao da je očigledan napredak ostvaren u oblasti unutrašnjih poslova, navodeći posebno viznu liberalizaciju i značajnu ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova u tom procesu.

Komesar File je takođe istakao značaj uloge koju Dačić ima kao ministar unutrašnjih poslova, ali i kao predsednik političke stranke, i izrazio spremnost na saradnju u obe oblasti, saopštio je MUP Srbije.

Šutanovac i File o reformama u sistemu odbrane

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac informisao je danas evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o reformama koje su sprovedene u sistemu odbrane i planovima za uključivanje Vojske Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

Šutanovac je, takođe, obavestio evropskog komesara o opštem toku reformi u Srbiji.

File je pozdravio do sada ostvaren stepen razvoja, koji je u skladu sa evropskim standardima, kao jedan od izuzetno važnih segmenta procesa evropskih integracija Srbije.

On je pozdravio i unapređenja regionalne saradnje država Zapadnog Balkana, što doprinosi poboljšanju sveukupne bezbednosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

File inače važi za dobrog poznavaoca sistema odbrane, a veoma je dobro informisan o reformama koje se sprovode u Srbiji, pre svega na polju profesionalizacije vojske.

On je, naime, do imenovanja za komesara za proširenje bio češki ambasador pri NATO, kao i zamenik ministra odbrane Češke, i više godina se poznaje sa srpskim ministrom odbrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić-File: Ubrzanje dijaloga Srbije i EU

Izvor: Blic, 17.Sep.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da je vreme da se Brisel ozbiljno posveti srpskoj kandidaturi, a predsednik Srbije Boris Tadić najavljuje da će Srbija nastaviti ubrzanim tempom dijalog sa Evropskom unijom i da je cilj Beograda da do kraja sledeće ili početkom 2012. godine...

Nastavak na Blic...

Tadić se nada pregovorima sa EU do 2012.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Sep.2010

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ima puno pravo da brani legitimne interese na Kosovu i izrazio očekivanje da će Beograd do kraja iduće ili početkom 2012. godine početi pregovore o članstvu u EU. Tadić je rekao, poslije susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Uskoro razmatranje kandidature za EU

Izvor: VOA, 17.Sep.2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio u Beogradu da je vreme da se Brisel ozbiljno posveti srpskoj kandidaturi za EU

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.