Evo koliku moć sada ima Erdogan u Turskoj!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Apr.2017, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koliku moć sada ima Erdogan u Turskoj!

Na referendumu koji je danas održan u Turskoj, za ustavne promene kojima se šire ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, glasalo je 51,3 odsto birača.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto glasalo protiv, javila je agencija Anadolija, prenosi AFP.

Vođa turske opozicione nacionalističke partije MHP Devlet Bahčeli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << "nesumnjivo uspešno dostignuće" i da ga kao takvo treba poštovati.

Foto: AP/Tanjug

Bahčeli, koji je podržao ustavne promene, u saopštenju pošto su rezultati pokazali pobedu predloženih ustavnih promena, naveo je da su glasači slobodnom voljom izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsednički.

Istovremeno, dve glavne opozicione partije traže ponovno brojanje glasova.

Zamenik predsednika Republikanske narodne partije (ĆP) Bulent Tezkan kririkovao je "nepravilnosti" izbornih vlasti, dok je drugi zamenik iste stranke Erdal Aksunger rekao da mogu da ospore do 60 odsto glasova.

Foto: Tanjug / AP

Elem, referendum je završen, a Erdogan je proglasio pobedu.

Evo šta će se sada dešavati.

Mesto premijera se ukida, a predsednik, kojeg je narod direktno izabrao, je istovremeno i šef vlade i šef države, kao recimo u SAD, piše Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP

Predsedniku se tako dodeljuju veća ovlašćenja: mogao bi da planira budžet, imenuje ministre i sudije, ali i da ih razrešava dužnosti, i mogao bi da u odredenim oblastima donosi i dekrete.

Mogao bi da raspusti parlament, raspisuje izbore, uvodi vanredno stanje, komanduje vojskom i postavlja rektoe univerziteta. Takođe bi šef države mogao da bude i član politicke partije. Do sada je on formalno morao da istupi iz partije i neutralno obavlja dužnost.

Biće "prodrmano" i pravosuđe koje Erdogan optužuje da je pod uticajem pristalica njegovog nekadašnjeg saveznika, a sada protivnika, imama Fetulaha Gulena, kog optužuje i za organizovanje neuspelog vojnog puča u julu prošle godine.

Vojni sudovi, pred kojima se sudilo oficirima, a koji su smrtnu kaznu izrekli bivšem premijeru Adnanu Menderesu posle puča 1960. godine, biće zabranjeni. Predviđa se mogućnost uvođenja vanrednog stanja u slučaju "ustanka protiv domovine" ili "aktova nasilja koji su doveli naciju u opasnost", prenosi AFP.

Vanredno stanje se prvo uvodi na šest meseci, za razliku od sadašnjih tri, a potom parlament na zahtev predsednika može da ga produžuje na po četiri meseca. I broj poslanika neće biti isti - povećaće se na 600 sa 550. Biće smanjena i starosna granica za ulazak u parlament - sa sadašnjih 25 na 18 godina.

Foto: AP/Tanjug

Parlamentarni izbori će se održavati na svakih pet godina, umesto na svake četiri, a istog dana biće održani i predsednički izbori. Parlament će i dalje imati ovlašćenja da donosi, menja i ukida zakone. Ako je predsednik optužen ili osumnjičen za neko krivično delo, parlament može da zatraži istragu.

Predsednik mora da bude građanin Turske, starosti najmanje 40 godina, i može da bude član političke partije. Te izmene će omogućiti Erdoganu da postane lider vladajuće Partije pravde i razvoja u čijem osnivanju je učestvovao.

Erdogan je izabran za predsednika u avgustu 2014. godine pošto je više od decenije proveo na funkciji premijere. Novi ustav predviđa da će sledeći predsednički i parlamentarni izbori biti održani istog dana 3. novembra 2019. godine.

Predsednik može da ima maksimalno dva petogodišnja mandata, tako da bi Erdogan mogao da ostane na vlasti sve do 2029. godine, zaključuje AFP.

Ukratko, sva vlast je skoncentrisana u rukama predsednika, a on se trenutno zove Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan još od 2005. pokušava da nanovo definiše predsedničku službu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdoganova partija proglasila pobjedu na referendumu

Izvor: SandzakPress.net, 16.Apr.2017

  Turska – Na referendumu o ustavnim promjenama u Turskoj – prema preliminarnim rezultatima, izašlo je više od 86 posto građana. Na osnovu prebrojanih 98 posto glasova, 51,3 posto građana glasalo je za ustavne promjene, a 48,7 posto protiv, podaci su državne agencija Anadolija. Predsjednik...

Nastavak na SandzakPress.net...

Erdogan proglasio pobedu, opozicija tvrdi da su izbori pokradeni; Slavlje u Sarajevu, protesti u Istanbulu

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2017

Na referendumu koji je danas održan u Turskoj, za ustavne promene kojima se šire ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, glasalo je 51,3 odsto birača. Erdogan proglasio pobedu Predsednik turske izborne komisije Sadi Guven potvrdio je večeras da nezvanični...

Nastavak na Večernje novosti...

Erdoganova "staklena pobeda" " gde se sve prelomilo?

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 10:29

Iako je pokrenuo kampanju zbog koje je došao u sukobe sa nekim evropskim zemljama, Redžep Tajip Erdogan nije uspeo da ostvari ozbiljan referendumski trijumf...Prema 99,97 odsto prebrojanih glasova na izjašnjavanju građana o tome da li žele da dozvole proširenje predsedničkih ovlašćenja, 'za'...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.