Euleks traži pomoć Rusije i Turske

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks traži pomoć Rusije i Turske

Priština -- Tužioci Euleksa zatražili su pomoć od Rusije, Ukrajine, Izraela i Turske u identifikovanju žrtava kojima su oduzeti organi na Kosovu.

Sedam osoba je optuženo za trgovinu organima i organizovan kriminal u slučaju "Medikus", nazvan po klinici u Prištini gde su navodno izvedeni ti zločini.

Specijalni tužilac Euleksa za organizovani kriminal Džonatan Ratel kaže da su zahtevi za pravnu pomoć u identifikovanju i lociranju žrtava upućeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnogim zemljama, uključujući i Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku.

Ratel je dodao da, takođe, sarađuju sa SAD, Kanadom, Nemačkom i Velikom Britanijom kako bi našli druge žrtve.

"Energično radimo sa svim tim zemljama, kako bi locirali i identifikovali žrtve i kako bi one mogle da svedoče", rekao je Ratel.

Sedam osoba je optuženo za trgovinu organima i organizovan kriminal u slučaju "Medikus", nazvan po klinici u Prištini gde su navodno izvedeni ti zločini.

Među optuženima u ovom sudskom procesu nalaze se bivši kosovski sekretar zdravlja Iljir Rečaj i istaknuti prištinski urolog Lutfi Derviši, naveo je AFP.

Turski doktor Jusuf Sonmez je optužen da je ilegalnim operacijama uklanjanjao organe, a Izraelac Moše Harel da je nalazio žrtve i dovodio ih na Kosovo.

Francuska agencija dodaje da su žrtve, prema optužnici, dovođene iz siromašnih istočnih evropskih i centralnoazijskih zemalja, gde im je obećavano oko 15.000 evra za organe, dok je primaocima organa naplaćivano do 100.000 evra.

Oko 20 žrtava, koje su do sada identifikovane, nisu dobile obećanu sumu novca, dodaje se u optužnici.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks tražio pomoć od Turske i Rusije

Izvor: S media, 07.Feb.2012

Tužioci Euleksa na Kosovu, uključeni u sudski proces protiv sedam osoba optuženih za trgovinu ljudskim organima, saopštili su danas da su od Rusije, Ukrajine, Izraela i Turske tražili pomoć u identifikovanju žrtava tih zločina...Specijalni tužilac Euleksa za organizovani kriminal Džonatan Ratel...

Nastavak na S media...

Traže se žrtve Medikusa

Izvor: RTS, 07.Feb.2012

Za identifikaciju žrtava trgovine organima u aferi "Medikus" tužioci Euleksa zatražili pomoć Rusije, Ukrajine, Izraela i Turske a ranije uspostavljena saradnja sa SAD, Kanadom, Nemačkom i Velikom Britanijom...Tužioci Euleksa na Kosovu, uključeni u sudski proces protiv sedam osoba optuženih za...

Nastavak na RTS...

EULEX traži stranu pomoć u slučaju Medicus

Izvor: BKTV News, 08.Feb.2012, 14:55

„Imamo nekoliko zahteva za pravnu pomoć u mnogim zemljama, uključujući i najvažnije, Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku, da se identifikuju i lociraju žrtve donatora kao hitno“, rekao je agenciji AFP, Specijalni tužilac Evropske unije, Džonatan Ratel.. U slučaju Medicus sedamoro njih je optuženo...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.