Utorak, 07.02.2012.

15:11

Euleks traži pomoć Rusije i Turske

Tužioci Euleksa zatražili su pomoć od Rusije, Ukrajine, Izraela i Turske u identifikovanju žrtava kojima su oduzeti organi na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Default images

Sedam osoba je optuženo za trgovinu organima i organizovani kriminal u slučaju "Medikus", nazvan po klinici u Prištini u kojoj su navodno izvedeni ti zločini.

Specijalni tužilac Euleksa za organizovani kriminal Džonatan Ratel kaže da su zahtevi za pravnu pomoć u identifikovanju i lociranju žrtava upućeni mnogim zemljama, uključujući i Rusiju, Izrael, Ukrajinu i Tursku.

Ratel je dodao da, takođe, sarađuju sa SAD, Kanadom, Nemačkom i Velikom Britanijom kako bi našli druge žrtve.

"Energično radimo sa svim tim zemljama, kako bi locirali i identifikovali žrtve i kako bi one mogle da svedoče", rekao je Ratel.

Sedam osoba je optuženo za trgovinu organima i organizovani kriminal u slučaju "Medikus", nazvan po klinici u Prištini u kojoj su navodno izvedeni ti zločini.

Među optuženima u ovom sudskom procesu su bivši kosovski sekretar zdravlja Iljir Rečaj i istaknuti prištinski urolog Lutfi Derviši, naveo je AFP.

Turski doktor Jusuf Sonmez je optužen da je ilegalnim operacijama uklanjao organe, a Izraelac Moše Harel da je nalazio žrtve i dovodio ih na Kosovo.

Francuska agencija dodaje da su žrtve, prema optužnici, dovođene iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja i da im je obećavano oko 15.000 evra za organe, dok je primaocima organa naplaćivano do 100.000 evra.

Oko 20 žrtava, koje su do sada identifikovane, nisu dobile obećanu sumu novca, dodaje se u optužnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: