Erdogan optužen za genocid i ratne zločine: Preti mu hapšenje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2017, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan optužen za genocid i ratne zločine: Preti mu hapšenje!

Turski predsednik optužen zbog uloge u krvavom sukobu sa Kurdima

Švedski zakonodavci podigli su tužbu protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Erdogan se inati Saudijcima: Turska vojska stigla u Katar

Petoro švedskih zastupnika tuži Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << militanata od 2015. godine.

Ovo je prva tužba protiv predsednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena, država bi mogla da izda nalog za njegovo hapšenje.

Jedna od tužiteljki Anika Lilemec objavila je da zahtevaju kažnjavanje Erdogana zbog njegovih zločina, a u tužbi su naveli i turskog premijera Binalija Jildirima kao i nekoliko drugih ministara.

U Švedskoj je 2014. donet zakon koji daje državnim sudovima ovlašćenja u svim slučajevima zločina protiv čovečnosti, bez obzira na mesto na kom su počinjeni.

- Svako ko namerno uništi, delimično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid - piše u tužbi.

Državni tužilac će odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe. Ako to učini, Erdoganu će pretiti hapšenje u Švedskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

TURSKI PREDSEDNIK NA POTERNICI? Erdogan optužen za GENOCID I RATNE ZLOČINE

Izvor: Blic, 12.Jul.2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužen je u Švedskoj za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Tužbu je podiglo petoro švedskih poslanika zbog, kako je navedeno, uloge turskog predsednika u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata 2015. godine...Ovo je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.