Ekonomska korist od evrointegracija

Izvor: RTS, 30.Mar.2012, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska korist od evrointegracija

Proces evropskih integracija donosi korist ekonomiji Srbije bez obzira što se očekuje potpuna liberalizacija tržišta za proizvode iz EU, ocenili učesnici skupa posvećnog političkim i ekonomskim posledicama kandidature Srbije.

Većina učesnika skupa posvećnog političkim i ekonomskim posledicama kandidature Srbije za ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u EU, složilo se da proces evropskih integracija donosi koristi ekonomiji Srbije i njenim građanima bez obzira na to što se očekuje skoro potpuna liberalizacija tržišta Srbije za proizvode iz EU.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je za okruglim stolom koji je organizovao nedeljnik NIN, da je od primene prelaznog trgovinskog sporazuma početkom 2009. do novembra 2011. godine korist za srpske izvoznike zbog bescarinskog izvoza u EU oko 1,4 milijardi evra, a istovremeno evropski izvoznici su zbog ukidanja carina na izvoz u Sribju imali koristi od 423 miliona evra.

Ćirić je podsetio da se tržište Srbije za ulazak robe iz EU postepeno liberalizuje poslednjih godina do januara 2014. godine kada će carina biti skoro potpuno ukinuta, i istakao da nasuprot mišljenju da će to uništiti deo firme u Srbiji iskustva iz regiona govore suprotno.

On je istakao da bez obzira na proces liberalizacije Srbija ostvaruje suficit u razvoju poljoprivrednih proizvoda sa EU koji u 2010. godini bio 487 miliona evra, a za 10 meseci lane 500 miliona evra i da slični trendovi postoje i u tekstilnoj industriji.

Ne postoji strah od konkurencije

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović naglasio je da Srbija ima dobar kapacitet kada je proizvodnja hrane u pitanju i da ne bi trebalo da postoji strah od konkurencije sa tržišta EU.

Prema njegovim rečima bez obzira što proteklih godina nivo carinske zaštite na uvoz u Srbiju pada mi i dalje imamo rast izvoza hrane i u prošloj godini izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda bio je 2,7 milijardi dolara.

Petrović je podsetio da Srbija najviše izvozi primarne poljoprivredne proizvode, ali da se njihov izvoz smanjuje u korist poljoprivrednih prozivoda viših faza prerade i dodao da se ozbiljan novac investira u prehrambenu industriju mesa, mleka, šećera, soje, hrane za životinje.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević objasnila je da svaki sporazum o slobodnoj trgovini, pa tako i Prelazni trgovinski sporazum sa EU, predstavlja odnos troška i koristi, odnosno podrazumeva da zemlja odustaje od nečega zbog koristi koja je važna.

Šef delelgacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Rusija i EU imaju trgovinsku razmenu vrednu 150 milijardi evra i da pridruživanje Srbije EU jednog dana neće poremetiti njene dobre odnose sa Rusijom i to se ne dovodi u pitanje.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin naveo je da pristupanje Srbije u EU stvara određene rizike za gubitak ekonomskih prednosti koje zemlja sada ima, ali da treba naći mogućnosti, kroz bilateralne odnose, i saradnju sa EU, da se ti eventualni gubici, ili izbegnu ili maksimalno smanje.

Konuzin je ukazao da je važno naći rešenje koje ne bi imalo negativne posledice po saradnju uključujući i realizaciju projekta "Južni tok".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Status kandidata šansa u vremenu krize

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Mar.2012

Status kandidata snizio je rizik Srbije čime je ona dobila priliku da u privlačenju investitora iz EU pobedi kinesku i istočnoevropsku konkurenciju. Iskustva zemalja u regionu pokazuju da proces smanjivanja carina za proizvode EU nije uništio poljoprivrednu i prehrambenu industriju. Štaviše, napredovale...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.