EBRD izabrala novog predsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD izabrala novog predsednika

LONDON -

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas izabrala britanskog kandidata Sumu Čakrabartija za novog predsednika, a na toj poziciji će zameniti dosadašnjeg čelnika, Nemca Tomasa Mirova.

U saopštenju EBRD-a, objavljenom nakon napete runde glasanja, navodi se da su "akcionari Banke izabrali Ser Sumu Čakrabartija za predsednika u naredne četiri godine", prenela je agencija AFP.

Čakrabarti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << visoki zvaničnik britanskog Ministarstva pravde, pobedio je četiri kandidata, uključujući Mirova. U utrci za poziciju čelnika EBRD-a su takođe bili Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije posle 5. oktobra 2000, francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz, kao i bivši poljski premijer Jan Bjelecki.

To je prvi put da su akcionari EBRD-a, banke osnovane 1991. godine za pomoć bivšim komunističkim zemljama u procesu tranzicije ka tržišnoj ekonomiji, trebali da razmatraju više od jednog kandidata za mesto predsednika.

Pored toga, dosad je vredelo nepisano pravilo da funkcija predsednika EBRD ne može biti poverena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sedište te banke nalazi u Londonu.

Đelić čestitao Čakabratiju, očekuje uspešnu saradnju

Božidar Đelić večeras je čestitao Sumu Čakrabartiju na izboru za novog predsednika ove finansijske institucije.

Đelić je u telefonskoj izjavi Tanjugu izrazio uverenje da će rad sa novim predsednikom EBRD-a u narednim godinama biti uspešan i na dobrobit građana Srbije.

On je izrazio zadovljstvo što je "probijen led u svetskim finansijama što se tiče Srbije i Balkana" istakavši da smatra "da je uspeh biti na nivou glasova i kapitala koji je prešao na našu kandidaturu od jednog bivšeg predsednika EBRD-a i bivšeg premijera Poljske".

"Preostalo je da čestitamo engleskom kandidatu, gospodinu Čakrabartiju, koji je novi predsednik EBRD-a, i da radimo sa njim u godinama koje dolaze, na dobrobit građana Srbije", rekao je Đelić.

Srpska delegacija zatražila je prethodno danas od te finansijske institucije da ne smanjuje finansiranje projekata zbog svetske ekonomske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD dobila novog predsednika - Sumu Čakrabartija

Izvor: Blic, 18.Maj.2012

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je večeras Britanca indijskog porekla Sumu Čakrabartija za novog predsednika te finansijske institucije. Među kandidatima je bio i Božidar Đelić. ..Čakrabarti će u naredne četiri godine biti na čelu EBRD, koju je do sada vodio Nemac Tomas Miro...Među...

Nastavak na Blic...

Na čelu EBRD ipak britanski kandidat

Izvor: Mondo, 18.Maj.2012

Evropska banka za obnovu i razvoj izabrala je Sumu Čakrabartija kao naslednika Nemca Tomasa Mirova.

Nastavak na Mondo...

EBRD izabrala Britanca za novog predsednika

Izvor: Akter, 18.Maj.2012

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas izabrala britanskog kandidata Sumu Čakrabartija za novog predsednika, a na toj poziciji će zameniti dosadašnjeg čelnika, Nemca Tomasa Mirova

Nastavak na Akter...

Đeliću izmakla fotelja predsednika EBRD-a

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2012, 02:25

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je Britanca indijskog porekla Sumu Čakrabartija za novog predsednika te finansijske institucije...Čakrabarti će u naredne četiri godine biti na čelu EBRD, koju je do sada vodio Nemac Tomas Miro...Među kandidatima za predsednika EBRD bio je i bivši...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.