Dačić poziva Vučića da se odluči

Izvor: Mondo, 12.Feb.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić poziva Vučića da se odluči

Potpredsednik vlade i lider SPS Ivica Dačić o kandidatima za predsedničke izbore, slučajevima Haradinaj i Stepinac...

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

 On je pozvao danas Aleksandra Vučića da donese racionalnu odluku o predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije koja će doneti pobedu u prvom krugu izbora.

Dačić je, na konferenciji za novinare, rekao da postoje svi uslovi za pobedu u prvom krugu, ako predsednički kandidat bude Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Vučić.

On kaže da ne zna da li je bilo sastanaka Vučića i Tomislava Nikolića i da čeka sastanak sa premijerom Vučićem.

"Izneo sam svoj stav i ostajem pri tome. Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu", rekao je Dačić.

 Odgovarajući na pitanje zašto je Tomislav Nikolić za njega neprihvatljiv kao predsednički kandidat, Dačić je upitao zašto bi se išlo u drugi krug ako Vučić može da pobedi u prvom.

"Ovde nije reč o emocijama, reč je o politici", rekao je Dačić i naveo da hoće pobedu na tim izborima, a ne da izgubi zbog toga što neko ima ambiciju koja nije realna.

Naveo je i da Nikolić može da se kandiduje i bez podrške SNS, ali da će SPS podržati Vučića kao kandidata.

"Na njima je da se dogovore. Ako je kandidat Vučić, podržaćemo ga, ako je neko drugi, ja sam kandidat za predsednika Srbije, a onda ćemo videti ko će koga podržati u drugom krugu", rekao je Dačić.

HARADINAJ JE RATNI ZLOČINAC, A STEPINAC...

Ramušu Haradinaju ne sudi se kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo, rekao je Dačić.

"Može on (Haradinaj) i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac", rekao je Dačić.

On je naveo da mnogi iz odbrane Haradinaja pokušavaju da predstave da je slučaj protiv njega politički što, kako je naglasio, nije tačno.

Traži poternice za Vučićem i Dačićem

Priče o tome da Srbija zloupotrebljava članstvo u Interpolu Dačić je nazvao smešnim.

Ramuša Haradinaja, lidera bivše "OVK" Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

Uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje o čemu će odluku saopštiti apelacioni sud u Kolmaru 2. marta.

Dačić je komentarisao i slučaj Stepinac i naglasio da je Srbija za dijalog sa Hrvatskom, ali Hrvatska ne treba da očekuje da ćemo aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša u toj državi,

"Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, Dačić kaže da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

"Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH", kaže Dačić i dodaje da Hrvatska može da "podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo".

"Imamo pruženu ruku", kaže Dačić i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

On je rekao da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

"Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine", dodaje Dačić, koji se u obraćanju na konferenciji za novinare pozivao na istorijske činjenice o Stepincu i NDH.

Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAČIĆ: Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2017

Dačić na konferenciji za novinare..Potpredsednik vlade i lider SPS Ivica Dačić pozvao je danas Aleksandra Vučića da donese racionalnu odluku o predsedničkom kandidatu vladajuće koalicije koja će doneti pobedu u prvom krugu izbora...Dačić je, na konferenciji za novinare, rekao da postoje svi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

IZBORI: Čekajući Vučića...

Izvor: Mondo, 13.Feb.2017, 12:12

Da li će sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić ući u predsedničku trku ili će SNS napraviti "iznenađenje"? Zorana Mihajlović najglasnija da se Vučić kandiduje. Analitičar Branko Radun o Vuku Jeremiću: "Čiji je on kandidat?"...Foto: MONDO, Mario Milojević.."Predsednik Tomilav Nikolić...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.