DAČIĆ: Dupli funkcioneri da daju ostavke odmah

Izvor: Danas, 08.Avg.2014, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ: Dupli funkcioneri da daju ostavke odmah

Beograd - Nakon odluke Glavnog odbora Srpske napredne stranke da svi funkcioneri koji obavljaju dve i više plaćenih funkcija daju ostavke, ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže za Danas da je naložio da svi funkcioneri njegove stranke sa duplim funkcijama učine isto.

Za razliku od premijera Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, koji je svojim partijskim kolegama dao rok do 15. septembra da broj funkcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koje obavljaju svedu na jednu, Dačić je naredio funkcionerima SPS da to učine odmah.

"Već sam naložio funkcionerima sa više plaćenih funkcija da podnesu ostavke", odgovorio je u izjavi za Danas Ivica Dačića na pitanje da li će slediti primer naprednjaka. Upitan u kom roku će oni to morati da obave, Dačić je rekao: "Odmah".

"Predsedništvo stranke će kontrolisati da li su svi funkcioneri sa duplim funkcijama dali ostavke. Međutim, u ovom trenutku ne znam tačan broj onih koji imaju više od jedne plaćene funkcije", ističe Dačić.

Upitan da li to znači da će, recimo, potpredsednik SPS Dušan Bajatović morati da odustane od poslaničkog mandata, opredeljujući se za jednu od četiri funkcije koje trenutno obavlja, zarađujući više miliona dinara mesečno, Dačić je rekao: "Razgovaraćemo o svemu tome na Predsedništvu stranke krajem meseca.“

U to koliki je broj funkcionera koji obavljaju dve, tri, pa čak i sedam funkcija za koje dobijaju mesečne naknade, građani Srbije nemaju uvid, jer je sistem tako postavljan da se ti podaci ne centralizuju, odnosno podaci stranaka se ne ukrštaju sa prijavljenima Agenciji za borbu protiv korupcije, kako bi se izbegle zloupotrebe. Naime, prema istraživanju Danasa, nijedna stranka na vlasti trenutno ne zna koliki je tačan broj njihovih funkcionera sa "nagomilanim" položajima. Prema rečima Danasovog sagovornika iz oblasti borbe protiv korupcije, pitanje novčane nadoknade jeste važno, ali nije primarno u celoj toj priči. Ima funkcija kod kojih su moć i uticaj daleko bitniji od formalne novčane nadoknade, pa dekumulacija predstavlja način da se ograniči preterani uticaj pojedinca.

Glavni odbor SNS odlučio je na sednici početkom ove nedelje da nijedan član stranke ne može da ima dve plaćene funkcije. Oni koji trenutno obavljaju dve plaćene funkcije dužni su da do 15. septembra podnesu ostavke na jednu od njih, što će kontrolisati Izvršni odbor stranke, saopšteno je novinarima posle sednice koja je održana u Požarevcu.

Međutim, predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić ne zna ni okviran broj funkcionera naprednjaka koji obavljaju dve ili više plaćenih javnih funkcija, iako bi to stranačko telo trebalo da za nešto više od mesec dana obavi posao kontrole i sankcioniše sve one koji se ogluše o odluku Glavnog odbora da napuste višak funkcija.

Kako je izjavio za Danas, "tek smo počeli da razrađujemo način na koji ćemo da prikupimo informacije sa terena i da ih proverimo". "Još je to u povoju, tek treba da vidimo šta ćemo sa tim.” On je istakao da SNS ima "operativnu mrežu na terenu po celoj Srbiji koja će biti stavljena u funkciju ovim povodom". "Svi koji imaju dve funkcije moraće da postupe u skladu sa odlukom Glavnog odbora SNS”, rekao je Nikolić i dodao da nema ni pretpostavke o tome koliki broj funkcionera obavlja dve plaćene funkcije.

"I za mene je to novina. Čuo sam i ranije da ima takvih. Nije premijer izrekao takvu meru iz čista mira. Na kraju krajeva, i u medijima smo čitali o tome”, naglasio je Radomir Nikolić.

Za Nemanju Nenadića, programskog direktora Transparentnost Srbija, ukidanje duplih funkcija je, principijelno, dobra stvar.

"Kako nisam imao prilike da vidim integralni tekst odluka ovih stranaka, ne znam šta će sve biti obuhvaćeno ovom promenom. Bilo bi dobro da stranke nakon ovih inicijalnih saopštenja navedu i sve konkretne primere i na taj način pokažu kako su ove odluke sproveli u delo. Treba podsetiti da mi već imamo Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji propisuje jednu funkciju kao pravilo, ali dopušta i neke izuzetke, tako da se stranačka dobra volja može odnositi samo na te slučajeve u kojima su izuzeci dopušteni (npr. kod narodnih poslanika). I s druge strane, ako vladajuće stranke smatraju da režim "duplih funkcija" treba da bude restriktivniji, onda to treba da institucionalizuju - da predlože ili podrže izmene zakona", ističe Nemanja Nenadić za Danas.

On napominje da, ukoliko govorimo o funkcijama i poslovima u okviru javnog sektora, one su nekada nespojive jer jedan organ vrši nadzor nad

radom drugog.

"Na primer, skupština opštine nad

radom lokalnog javnog preduzeća. Međutim, u većini slučajeva je problem druge prirode - to je pitanje da li neko može efikasno i savesno da obavlja sve te poslove, ili će neki od njih da trpi? Pitanje novčane nadoknade jeste važno, ali nije primarno u celoj toj priči. Ima funkcija kod kojih su moć i uticaj daleko bitniji od formalne novčane nadoknade, pa dekumulacija predstavlja način da se ograniči preterani uticaj pojedinca. S druge strane, ako su za neku funkciju ili posao predviđena primanja koja su znatno veća od odgovornosti, onda ih treba smanjiti, bez obzira na to da li je reč o 'duplom' ili 'običnom' funkcioneru", smatra Nenadić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Padaju duple plate

Izvor: Večernje novosti, 09.Avg.2014, 00:07

UZ naprednjačke perjanice, i partijskim kadrovima drugih stranaka vlasti koji obavljaju više plaćenih državnih funkcija, uskoro će stići nalog centrala da pod hitno izaberu samo jedan položaj, a da na ostala podnesu ostavke.Funkcioneri SNS, koja je lansirala tu ideju, juče su počeli da napuštaju...

Nastavak na Večernje novosti...

Dačić: Dupli funkcioneri da daju ostavke - odmah

Izvor: Blic, 09.Avg.2014

Nakon odluke Glavnog odbora Srpske napredne stranke da svi funkcioneri koji obavljaju dve i više plaćenih funkcija daju ostavke, i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić naložio je da svi funkcioneri njegove stranke sa duplim funkcijama učine isto..."Već sam naložio funkcionerima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.