Brisel očekuje formiranje kosovske vlade u februaru

Izvor: Politika, 17.Dec.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel očekuje formiranje kosovske vlade u februaru

Dijalog Beograda s Prištinom verovatno tek na proleće

Brisel, Kosovska Mitrovica − Odluka o delimičnom ponavljanju izbora na Kosovu zbog sumnje u falsifikovanje rezultata glasanja mogla bi da utiče na dalje odlaganje početka dijaloga Beograda i Prištine. Centralna izborna komisija u Prištini je odlučila da se glasanje ponovi u pet opština, 9. januara.

„Kosovski birači ponovo će glasati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u januaru, a završetak izbornog procesa i formiranje kosovske vlade očekujemo u februaru. Stranke će pregovarati o formiranju vlade i videćemo ko će sa kim u koaliciju. Od toga zavisi ko će potom biti legitiman partner za razgovor sa Beogradom. Ne očekujem da će pre toga Priština biti spremna za dijalog i da će imenovati predstavnike”, objasnio je jedan diplomatski izvor u sedištu EU u Briselu.

Da li će Hašim Tači, posle teških optužbi koje je protiv njega u svom izveštaju izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, dobiti i drugi mandat za formiranje kosovske vlade, što bi mu omogućilo i ulogu glavnog pregovarača sa Beogradom za sada je teško reći.

„Možda će Tači i uspeti da formira koaliciju sa jednom ili dve manje stranke i uz podršku kosovskih manjina, čak i nekih stranaka kosovskih Srba, ali optužbe za izbornu krađu, trgovinu organima i šverc droge bi ometale pokušaje bilo koje vlade da Kosovo postavi na put ka Evropskoj uniji”, piše u najnovijem broju londonski „Ekonomist”.

Evropska komisija je za sada suzdržana kada je u pitanju postizborni rasplet na Kosovu i poručuje da dijalog Beograda i Prištine može početi tek kada obe strane budu spremne.

„Dijalog mora da bude dobro pripremljen na obe strane. U ovom trenutku očekujemo da se izborni proces (na Kosovu) nastavi. Pravila se moraju poštovati”, objašnjava Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Naknadno, ponovljeno glasanje (na po jednom biračkom mestu u Lipljanu i Mališevu i na svim biračkim mestima u Srbici, Dečanu i Glogovcu) nikako neće,međutim, ugroziti izborni rezultat po kojem je Hašim Tači, sa svojom Demokratskom partijom Kosova (DPK), ubedljivi pobednik, koji čak sa više od deset mandata beži drugoplasiranom Isi Mustafi i njegovom Demokratskom savezu Kosova (DSK), tvrdi za „Politiku” Fehmi Ajvazi, portparol Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini.

Prema prvom scenariju, ukoliko Tači izbegne pravdi, i protiv njega ne bude pokrenuta optužnica, lider Demokratske partije bi mogao da bude premijer, ušavši u koaliciju sa manjinskim zajednicama i Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, inače, proverenog Tačijevog prijatelja. To bi moglo da znači da i Tači sedne za pregovarački sto ili neko od njegovih izaslanika.

Druga mogućnost za formiranje kosovske vlade je da Demokratski savez Kosova sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, haškog pritvorenika, i Aljbinom Kurtijem, vođom desničarskog Samoopredeljenja, napravi postizbornu koaliciju, uključivši i manjine koje bi im se priklonile i tako dobiju većinu u parlamentu, koji ima 120 mesta.

Ovaj scenario bi otvorio mogućnost da se za pregovaračkim stolom sa Beogradom nađu političari iz Demokratskog saveza Kosova, koji je osnovao Ibrahim Rugova.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, za „Politiku” kaže da ne bi želeo da spekuliše ko bi sedeo za pregovaračkim stolom, posebno kada su u pitanju albanski političari.

„Ozbiljna sumnja je iznesena na račun Hašima Tačija. Međunarodna zajednica ne bi trebalo da dozvoli da se ovaj zločin zataška. Očekujem da se međunarodno tužilaštvo na Kosovu pozabavi ovim problemom, jer u suprotnom biće poslata loša poruka i Srbima i Albancima, u smislu da se zločin isplati. Ne bih želeo da spekulišem ko bi mogao biti pregovarač u dijalogu sa Beogradom, jer su dva najjača politička igrača pod teškim optužbama. Haradinaj je u Hagu, a Tačijusu upućene ozbiljne optužbe”, ističe Oliver Ivanović.

E. P. R.

-----------------------------------------------------------

Mihajlović: Srbi u kosovskoj vladi treba da učestvuju u dijalogu

Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za medije, smatra da Srbi koji budu ušli u kosovsku vladu treba da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine:

„Mislim da Srbi koji učestvuju u kosovskoj vladi treba da budu u kosovskoj delegaciji. Možda grešim. Ne mislim da Srbi treba da budu izopšteni. Taj dijalog ne treba da podrazumeva boks-meč nego da ljudi sednu i dogovore se o nekim problemima. Zato je to dijalog na ekspertskom nivou, a verovatno će se završiti ozbiljnim razgovorima političara, ukoliko do toga dođe brzo, utoliko bolje”.

objavljeno: 18/12/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pacoli i Tači razgovarali o koaliciji

Izvor: S media, 18.Dec.2010, 19:09

Odlazeći kosovski premijer i predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači sastao se u Prištini sa predsednikom Alijanse za novo Kosovo (ANK) Bedžetom Pacolijem kako bi razmotrili mogućnost formiranja nove koalicione vlade...U saopštenju DPK se navodi da su oba stranačka predstavnika...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.