Bojkot Hrvatske zbog Timošenkove

Izvor: B92, 02.Maj.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkot Hrvatske zbog Timošenkove

Zagreb -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović neće otići na samit predsednika država srednje Evrope na Jalti, zbog nedemokratskog odnosa prema Juliji Timošenko.

Samit se održava 11. i 12. maja, a Josipović se time priključio sve većem krugu evropskih političara koji zbog nedemokratskih odnosa u Ukrajini,

Da neće doći na samit predsednika država srednje Evrope već su objavili nemački predsednik Joakim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gauk, predsednik Austrije Hajnc Fišer, Slovenije Danilo Tirk, predsednik Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, češki predsednik Vaclav Klaus, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsednik Rumunije, napominje Hrvatska televizija.

Taj samit se, inače, tradicionalno održava svake godine, pa je lane bio u Poljskoj, a okuplja šefove država od Nemačke, Austrije, Italije sve do Ukrajine.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donelo više evropskih predsednika, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, evropski komesar za pravdu i osnovna prava Vivijen Reding, a o bojkotu razmišlja i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Političari će bojkotovati i ukrajinski deo evropskog fudbalskog prvenstva Euro 2012. u junu.

Bojkot hrvatskih zvaničnika Ukrajini najavila je i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekavši da vlada Zorana Milanovića razmatra tu mogućnost, ističući da ona lično smatra da treba bojkotovati Ukrajinu.

Ističući da je niz zemalja odlučio da ne ide, Pusićeva je na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj Evropskoj nedelji rekla da je bojkot nešto o čemu treba odlučiti vlada Zorana Milanovića.

Ministarka spoljnih Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da postoji mogućnost da hrvatska vlada odluči da otkaže posetu Ukrajini zbog odnosa prema Juliji Timošenko.

"Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba da odluči", rekla je Pusića novinarima u Zagrebu i dodala da je ona sklona stavu da se ne ide u Ukrajinu.

Pusić je podsetila da je značajan broj država odlučio da ne šalje svoje predstavnike u tu državu.

Osim skupa na Jalti, Ukrajina je zajedno s Poljskom domaćin evropskog fudbalskog prvenstva koje treba da počne 8. juna u Ukrajini i Poljskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović ne ide u Ukrajinu zbog slučaja Timošenko

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2012

Hrvatski predsednik Ivo Josipović pridružio se sve većem krugu evropskih političara koji zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko, nece otići na skup predsednika država srednje Europe koji se održava na Jalti 11. i 12. maja. Ovaj samit se tradicionalno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

I Hrvatska spremna da bojkotuje Ukrajinu?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2012

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči da otkaže posetu hrvatskih funkcionera Ukrajini zbog odnosa tamošnjih vlasti prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko..."Postoji realna mogućnost, naime to...

Nastavak na Vesti-online.com...

Zapad traži oslobađanje Timošenkove

Izvor: B92, 02.Maj.2012

Moskva/ Beograd -- Zapad je pojačao pritisak na predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da oslobodi iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, pišu "Novosti"...Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je ”duboku zabrinutost zbog odnosa vlasti u Ukrajini prema Timošenkovoj”....

Nastavak na B92...

Josipović bojkotuje samit zbog Timošenkove

Izvor: Mondo, 03.Maj.2012, 04:11

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pridružio se brojnim evropskim državnicima koji će, zbog tretmana vlasti prema bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko bojkotovati samit na Jalti koji se održava 11. i 12. maja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.