BG: Grad o problemu s vrtićima

Izvor: B92, 09.Jul.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Grad o problemu s vrtićima

Beograd -- Pronalaženje načina da se trajno prevaziđe problem nedostajućih mesta u vrtićima u Beogradu bila je tema današnjeg sastanka u Skupštini Grada.

Pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, članica Gradskog veća Tanja Popović i gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić sastale su se sa predsednicima gradskih opština, kao i predstavnicima republičkih organa, Direkcije za imovinu Republike Srbije i preduzeća "Dipos", a sastanku je prisustvao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i gradski menadžer Goran Vesić.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, Vujović je konstatovala da se u Beogradu u ovom trenutku završavaju tri vrtića, u kojima će biti smešteno ukupno 905 dece.

"To su vrtić 'Dragan Laković' u Bloku 61 u Novom Beogradu i vrtić u selu Stubline u Obrenovcu, koji su u fazi tehničkog prijema, i veoma brzo će biti predati na korišćenje Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Oba vrtića će početi s radom 1. septembra ove godine", rekla je Vujović.

Ona je dodala da se treći vrtić nalazi u naselju Vojvode Stepe, ali i da se kasni sa završetkom radova, zbog kojić će umesto 31. jula biti završen dva meseca kasnije.

"Do kašnjenja je došlo jer izvođač radova, izabran na tenderu, nije na vreme dostavio bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla, a bez nje radovi nisu mogli da počnu", objasnila je Vujović.

Prema njenim rečima Grad Beograd je u postupku preuzimanja od Građevinske direkcije Srbije već izgrađenog vrtića u naselju "Mileva Ajnštajn" na Novom Beogradu i da se može očekivati da ta predškolska ustanova ove godine bude u funkciji.

"U njemu će biti smešteno najmanje osamdesetoro dece, tako da ćemo imati ukupno 985 novih mesta u obdaništima do kraja godine", rekla je Vujović.

Članica Gradskog veća Tanja Popović izjavila je da, kada sva četiri vrtića ove godine budu u funkciji, Beogradu će nedostajati još 4.495 mesta za decu u vrtićima.

Najviše mesta u vrtićima nedostaje u Zemunu (1.531 mesto), Rakovici (500 mesta), na Zvezdari (350), Čukarici (345), Novom Beogradu (340), Paliluli (300), Barajevu (240), Voždovcu (200), Grockoj (200), Surčinu (161), Starom gradu (118), Mladenovcu (114), Vračaru (61) i Lazarevcu (35).

U opštinama Savski venac, Obrenovac i Sopot nema potrebe za novim mestima u vrtićima.

"Ovaj podatak pokazuje koliko je prošla vlast obmanjivala građane kada je tvrdila da je rešila problem sa nedostatkom mesta u vrtićima. Sada se pokazalo ne samo da nije tačno to što su nas ubeđivali da u vrtićima nema problema već i da je svaki vrtić koji su sagradili ili preplaćen ili tako projektovan da su se za iste pare mogla sagraditi još bar dva", rekla je Popović.

Ona je dodala da sadašnja gradska vlast neće praviti "spomenike" gradeći vrtiće koji koštaju i po dva milioma evra, već da će na funkcionalan način i racionalno trošeći novac, rešavati mnogo više problema i za mnogo veći broj dece obezbeđivati smeštaj.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić je rekla da će grad promeniti način rešavanja nedostatka mesta u vrtićima.

"Ubuduće ćemo tražiti ne samo lokacije za izgradnju novih vrtića već i postojeće objekte koje mogu da se adaptiraju. Za svaku opštinu, za svaki deo opštine koji je posebna celina, tražićemo posebno rešenje", rekla je ona.

Kako je dodala negde će se graditi nova obdaništa, ali na mnogim mestima će se adaptirati postojeći objekati u vlasništvu lokalne samouprave ili države.

"Zato smo danas i pozvali predsednike gradskih opština i predstavnike republike - da pronalazimo zajednička rešenja. Cilj gradske uprave je da nijedno dete u Beogradu u narednih nekoliko godina ne bude na listi čekanja za obdaništa. Sva obdaništa će biti urađena u skladu s najboljim standardima, ali nećemo da trošimo milione evra na te objekte", istakla je Snežana Đurić.

Kako se navodi u saopštenju dogovoreno je da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštititu, posle obilaska opština, utvrđivanja lokacija za potencijalna obdaništa i izrade projekata, napravi akcioni plan na osnovu kojeg će se znati rokovi za rešavanje ovog problema u narednom periodu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beograd o problemu vrtića

Izvor: Akter, 09.Jul.2014

Pronalaženje načina da se trajno prevaziđe problem nedostajućih mesta u vrtićima u Beogradu bila je tema današnjeg sastanka u Skupštini Grada

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.