Lažna uzbuna u bazi kod Vašingtona, zbunila ih vežba

Izvor: B92, 30.Jun.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna uzbuna u bazi kod Vašingtona, zbunila ih vežba

Vašington -- Američka vojna baza Endrjus je bila zatvorena zbog zabune i lažne uzbune do koje je dovela zakazana vežba za reagovanje u hitnim situacijama.

Iako su američki mediji naveli da je bilo potvrđeno da je "jedan naoružani napadač zabarikadiran u bazi", ispostavilo se da to nije istina, a nijedan metak nije ispaljen.

Objavljeno je i da je tim za hitno reagovanje krenuo u akciju. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za tim nije bilo potrebe, jer je do uzbune došlo kada je jedan zaposleni prijavio da je video "osobu sa puškom".

Obezbeđenje je reagovalo u skladu sa protokolima, pa je odmah proglašena uzbuna, a osoblju je naloženo da se skloni na bezbedno.

"Reagujemo na izveštaj o pravom naoružanom napadaču. Poziv jeste stigao tokom vežbe, ali mi reagujemo po protokolu. Tretiramo ovaj slučaj kao da nema nikakvih drugih informacija", rekao je portparol baze.

Ubrzo su za američke mediji vojni zvaničnici rekli da nema nikakvog napadača, već da je uzbuna lažna.

"Uzbuna je proglašena kada je jedan od zaposlenih video čoveka sa dugom cevi tokom vežbe", navedeno je.

Baza Endrjus se nalazi u Murilendu, u blizini Vašingtona i to je matična baza aviona "Er fors van", koji koriste američki predsednici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.