Obama i Oland: Zajedno protiv ID

Izvor: VOA, 24.Nov.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Oland: Zajedno protiv ID

Američki predsednik i njegov francuski kolega sastali se u Vašingtonu i pozvali Rusiju i Tursku da izbjegnu eskalaciju posle obaranja aviona.

Američki i francuski predsednik, Barak Obama i Fransoa Oland, saglasili su se da je važno da Turska i Rusija izbegnu dalje povećanje napetosti, posle obaranja ruskog aviona. Obama i Oland su posle razgovora u Beloj kući najavili intenziviranje saradnje u borbi protiv Islamske države.

Američki predsednik i njegov francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kolega su iz Vašingtona pozvali Rusiju i Tursku da, kako su saopštili na konferenciji za novinare, izbjegnu eskalaciju posle obaranja aviona.

"Turska kao svaka zemlja ima pravo da brani svoju teritoriju i vazdušni prostor. Sada je veoma važno za nas da osiguramo da Rusi i Turci razgovaraju da bi utvrdili šta se tačno dogodilo i da preduzmu mere da spreče bilo kakvu eskalaciju. Mislim da ovo ukazuje na tekući problem sa ruskim operacijama, zato što djeluju veoma blizu turske granice i napadaju umjerenu opoziciju koju podržavaju Turska i druge zemlje“, rekao je Obama.

"Riječ je o veoma ozbiljnom incidentu. Moramo da sprečimo eskalaciju, koja bi bila izuzetno opasna", istakao je Oland.

Ruski vazdušni napadi na umjerenu opoziciju samo jačaju Asadov režim, ocijenio je predsjednik Obama i dodao da su se on i Oland saglasili da bi  Rusija mogla da ima konstruktivniju ulogu ako bi promijenila fokus svojih udara.

Lideri SAD i Francuske su u Bijeloj kući razgovarali o najboljoj strategiji za borbu protiv Islamske države u svijetlu terorističkih napada u Parizu. Obama je naglasio da će dvije zemlje biti ujedinjene u borbi protiv ekstremista i najavio intenziviranje napora za borbu protiv terorizma, zajedno sa evropskim partnerima.

"Varvarska teroristička gripa ISIS ili Daeš i njena krvoločna ideologija prijete svima nama. Ona ne može da se toleriše, mora da se uništi i to moramo da uradimo zajedno", poručio je američki lider.

Francuski predsednik rekao je da su se Vašington i Pariz saglasili da pojačaju napade na položaje Islamske države u Siriji i Iraku, ali i isključio mogućnost slanja kopnenih snaga u Siriju. Takođe se založio za, kako je naveo, neumoljivu zajedničku akciju sa Sjedinjenim Državama.

"Vojno, to znači uništavanje Daeša gdje god da se nalazi. Prekidanje izvora finansiranje, hvatanje lidera, uništavanje mreža i oslobadjanje teritorije koji trenutno kontrolišu", rekao je francuski predsednik.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, predsjednik Obama se osvrnuo i na aktuelnu žestoku debatu o prijemu sirijskih izbjeglica u Sjedinjene Države, podstaknutu napadima u francuskoj prijestonici. Uz napomenu da će Francuska dozvoliti ulazak 30 hiljada Sirijaca, Obama je ponovio da njegov plan predviđa oštre kontrole izbjeglica pre nego što uđu u Sjedinjene Države. Takođe je pozvao Amerikance da poštuju američke principe slobode vjeroispovjesti i jednakosti pred zakonom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.