Novi razgovori SAD i Kube

Izvor: VOA, 27.Feb.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi razgovori SAD i Kube

Glavna tema današnjeg sastanka američke i kubanske delegacije u Stejt Departmentu je otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani što je pre moguće

U Vašingtonu je danas počela nova runda razgovora Sjedinjenih Država i Kube o obnavljanju diplomatskih odnosa. Razgovori su dio inicijative predsednika Baraka Obame za ukidanje trgovinskog embarga >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Kubi.

Visoki zvaničnik Državnog sekretarijata rekao je da će današnji sastanak biti usredsređen na otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani što je pre moguće, te da će napredak zavisiti od toga šta Kubanci ponude za pregovaračkim stolom.

Kuba povezuje pitanje otvaranja ambasada sa eventualnom odlukom Sjedinjenih Država da skinu tu zemlju sa spiska država koje sponzorišu terorizam. Američka delegacija navela je da ne povezuje ta dva pitanja i da je preispitivanje spiska sponzora terorizma odvojeni, tekući proces.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da bi bilo veoma lako obnoviti diplomatske odnose, kada Kubanci ne bi povezivali te dvije svari. Takođe je naglasio da će Sjedinjene Države, odmah po obnavljanju diplomatskih odnosa, otvoreno razgovarati sa Kubancima o ljudskim pravima. Sastanci američke i kubanske delegacija o obnovi odnosa počeli su prošlog meseca u Havani.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Druga runda razgovora SAD i Kube

Izvor: Blic, 27.Feb.2015

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kube danas su počeli drugu rundu razgovora o uspostavljanju diplomatskih odnosa posle 50 godina prekida...Agencija Asošijejtid pres navodi da se ne očekuje bitniji proboj u razgovorima...Prvi razgovor na visokom nivou predstavnika dve države održan je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.