Najvažniji koncerti u istoriji orkestra

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najvažniji koncerti u istoriji orkestra

Samo još nekoliko dana ostalo je do dolaska Beogradske filharmonije u Ameriku i početka njihove američke turneje u toku koje će održati koncerte u četiri velika grada - Čikagu (6. oktobra), Klivlendu (7. oktobra), Vašingtonu (8. oktobra) i Njujorku (9. oktobra).

Atmosfera radna, uzbuđenje veliko: Miroslav Pavlović

Ovaj događaj značajan je kako za Beogradsku filharmoniju, tako i za srpsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zajednicu u Americi, ali i za sve ljubitelje klasične muzike, a koncerti se posebno iščekuju sa velikim nestrpljenjem jer je u 91-godišnjoj istoriji Beogradske filharmonije ovo njihova prva američka turneja!

 

Uoči niza koncerata razgovaramo sa Miroslavom Pavlovićem, koncertmajstorom, koji kaže da je u Filharmoniji atmosfera radna, a uzbuđenje veliko.

- Ovo je naša prva turneja u Americi i to smatramo kao veliku čast, obavezu i šansu da se pozicioniramo kao relevantan orkestar u evropskim i svetskim okvirima!

Govoreći o tome da je nekoliko dana publika u beogradskom Kolarcu ovacijama ispratila Filharmoniju na američku turneju, Miroslav Pavlović kaže da to ne čudi jer su njihovi koncerti uvek rasprodati za celu sezonu.

- To je bila specijalna prilika za našu publiku da nas isprati i pozdravi sa najlepšim željama na našu, možda, čak i najvažniju turneju u dosadašnjoj istoriji Filharmonije, kaže on.

Što se tiče repretoara, on kaže da su spremljena dva programa - od kojih će prvi i četvri koncert imati isti program, kao i drugi i treći.

- Interesantno je da ćemo svirati Sibelijusovu simfoniju na sva četiri koncerta. To je predivna simfonija koju naš orkestar neobično voli, kao i naš maestro Muhai Tang.

 

U prvom delu koncerta imaćemo šaroliki repertoar gde ćemo pokušati da predstavimo orkestar u najboljem svetlu, sa svim našim prednostima koje imamo i sa tom energijom po kojoj nas ljudi prepoznaju. To će takođe biti prilika da predstavimo našeg čuvenog solistu Željka Lučića, trenutno jednog od najtraženijih umetnika. On će sa posebnom dozvolom nastupiti na našim koncertima u Čikagu i Njujorku i neobično nam je velika čast i uzbuđenje što ćemo ga videti i što ćemo sarađivati sa njim.

Na pitanje da li se članovi Filharmonije osećaju počastvovano što će na kraju turneje svirati u Karnegi holu u Njujorku, Miroslav Pavlović kaže:

- Meni je za sada najvažniji Čikago i taj prvi koncert. čekam da nam on prođe dobro, a mislim da će nam taj četrvti koncert biti i olakšanje i radost i da ga nećemo doživeti kao opterećenje, već kao razlog za radost. Mislim da će čikaški koncert biti naše otvaranje vrata i najvažniji za našu američku turneju!

Koliko je cela turneja precizno organizovana govori i podatak da će sva četiri koncerta, biti održana uzastopno, dan za danom, takoreći bez predaha.

- Mi shvatamo ovu turneju kao prvu etapu u razvoju našeg orkestra i za ovaj prvi put ne planiramo da razgledamo sve ove divne gradove, a i da planiramo ne bismo stigli. Ipak, nadamo se da ćemo uskoro imati priliku za jednu dužu turneju, da ćemo ostaviti dobar utisak i da ćemo biti stalni gosti na američkom tlu!

Posle američke, Beogradska filharmonija ide na turneje po Švajcarskoj i Nemačkoj.

- Mislim da orkestar počinje da otvara jednu novu stranicu i da kreće na svoje putovanje po svetu. Ubeđen sam da ćemo se predstaviti onakvim kakvi jesmo - kvalitetni, puni energije i još - uglavnom - mladi! - dodaje on kroz osmeh. - Mislim da smo imali fazu gde smo bili u radionici, gde smo se pripremali i da je sada došlo vreme da izađemo i da pokažemo ko smo i da li zaslužujemo sve ove komplimente koje dobijamo!

  Depardje kao dirigent

Govoreći o tome kako je izgledala epizoda kada je poznati francuski glumac Žerard Depardje došao na probu Filharmonije, Miroslav Pavlović, kao pravi profesionalac, kaže:

 

- On je došao u toku naše probe, pa smo morali da je prekinemo. Ja sam se lično prisetio svih filmova u kojima je on igrao glavne uloge. U orkestru je vladalo veliko uzbuđenje i zamolili smo ga da nešto odiriguje što je on prihvatio i bio je neobično počastvovan i srećan. Tada smo mu poklonili i jednu dirigentsku palicu.

Na pitanje da li je Depardje školovani mužicar i da li se zaista razume u muziku, Pavlović kroz osmeh kaže: - Apsolutno ne! Ali kao svi vrhunski umetnici lako se adaptira situaciji, tako da je sve bilo simpatično i nezaboravno!

Tradicija duga 91 godinu

Beogradsku filharmoniju osnovao je 13. juna 1923. godine Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih kompozitora i dirigenata, i njen prvi direktor i šef-dirigent. Na mestu umetničkih rukovodilaca tradiciju slavnog osnivača nastavili su eminentni umetnici, kao što je Lovro Matačić, Oskar Danon, Krešimir Baranović, Živojin Zdravković, Angel Šurev, Anton Kolar, Horst Ferster, Jovan Šajnović, Vasilij Sinajski, Emil Tabakov, Uroš Lajovic i Dorijan Vilson. Oni su orkestar vodili od prvih, nesigurnih koraka u danima kada se tek uspostavljao redovan muzički život u Srbiji, preko prvih posleratnih godina i postepenog i dugotrajnog izgrađivanja zavidnog nivoa muziciranja koji je kulminirao 60-ih. Beogradsku filharmoniju, koju je tada predvodio Živojin Zdravković svetski stručnjaci su rangirali na 5. mesto najboljih evropskih orkestara, čemu su doprineli i snimci za uglednu svetsku izdavačku kuću EMI. Posle burnih 90-ih, koje su se odrazile i na kvalitet muzičke scene Srbije, novi milenijum je doneo nadu za povratak orkestra Beogradske filharmonije na međunarodne podijume i gostovanja u značajnim muzičkim centrima.

Dirigent Tang - svetsko ime

Kineski dirigent Muhai Tang je šef - dirigent Beogradske filharmonije od 2010. godine. On je takođe umetnički direktor šangajske filharmonije i Simfonijskog orkestra Džeđanga iz Kine. Od septembra 2009. godine preuzeo je ulogu glavnog gostujućeg dirigenta Hamburškog simfonijskog orkestra. Međunarodna štampa ga predstavlja kao pravog lidera, dirigenta koji pronalazi balans između muzike, orkestra i publike. Smatra se da iz orkestara sa kojima sarađuje izvlači solistički potencijal svakog pojedinca, i da autoritetom koji poseduje dovodi orkestar do vrhunskih dometa. Njegova reputacija u međunarodnim umetničkim krugovima je besprekorna, a rezultati koje je postigao u radu sa mladim i talentovanim muzičarima vrhunski.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.