Ministar odbrane na skupu u SAD: Srbija aktivna u globalnoj koaliciji protiv Islamske države

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane na skupu u SAD: Srbija aktivna u globalnoj koaliciji protiv Islamske države

Centar za evroatlatnske studije (CEAS) pozdravio je danas učešće ministra odbrane Srbije Zorana Đorđevića u ime Vlade Srbije na Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države (ISIS), u Vašingtonu, SAD.

Na sastanku kojim je predsedavao Reks Tilerson, državni sekretar SAD, raspravljalo se o ključnim naporima Koalicije za borbu protiv ISIS, uključujući i oružanu intervenciju, borbu protiv regrutacije stranih boraca, finansiranje borbe protiv terorizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stabilizaciju oslobodjenog područja.

CEAS podseća da je Srbija od samog početka prepoznala opasnost koju delovanje ISIS-a ima po sistem globalne bezbednosti, pre svega zbog učešća boraca sa područja Balkana u redovima ISIS, ali i zbog dugotrajne izbegličke i migrantske krize, koja je posebno pogodila balkanske države.

Kao jedna od prvih država koja se priključila Globalnoj koaliciji formiranoj 2014. godine pod vodjstvom Sjedinjenih Američkih Država, Srbija je 2014. usvojila izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima je sankcionisala učešće, organizovanje i podsticanje učešća u oružanim sukobima u drugim državama.

CEAS takođe pozdravlja i činjenicu da je nakon saradnje koja je prvobitno uspostavljena o razmeni informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, Srbija tu saradnju sa SAD-om u Globalnoj koaliciji proširila donacijama u naoružanju, municiji, lekovima i sanitetskom materijalu. Takođe, CEAS pozdravlja i izradu Nacionalne strategije za borbu protiv terorizma, i poziva Vladu Srbije da je što pre usvoji.

Usvajanje Nacionalne strategije bezbednosti predstavlja jedan od uslova za otvaranje poglavlja 31 o Zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

Iako Srbija zvanično još nije dobila izveštaj o skriningu poglavlja 31, CEAS smatra da upravo otvaranje ovog poglavlja predstavlja ključno pitanje za proces stabilizacije i demokratizacije Srbije, kao i za regionalnu stabilnost, saopšteno je iz CEAS-a.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.