Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korali više blede

 Vašington – Korali širom sveta sve više blede, a naučnici predviđaju da će se situacija verovatno pogoršati, ocenjujući da je reč o poražavajućoj krizi. Porast temperature okeana, izazvan globalnim zagrevanjem i prirodnim fenomenom zvanim El Ninjo, uzrokuje izbeljivanje korala, koji često odumiru, kazali su stručnjaci. Izbeljivanje korala najpre je zabeleženo na Guamu, pre više od godinu dana, zatim na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Havajima, a šireći se na ostatak Pacifika i Indijskog okeana, sada je pogodilo i Floridu i Karibe.

Nijedan koralni sprud nije pošteđen, iako su pojedina područja, kao što su Havaji, više pogođena ovom pojavom u odnosu na druga, naveli su naučnici. Preterana toplota ugrožava korale, koji zbog toga blede i postaju podložni bolestima.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) saopštila je da postoji mogućnost da u ovoj godini nestane između 10 i 20 odsto koralnih grebena. Predstavnik NOAA Mark Eakin posebno je zabrinut za Havaje.

„Havaje je pogodilo najveće izbeljivanje korala do sada”, rekao je Eakin, opisujući ovu pojavu kao „tešku i obimnu”.

Prema njegovim rečima, koralni greben kod severozapada ostrva je „potpuno izbeljen”. Eakin je dodao da ovo ne predstavlja problem samo za ronioce i ribe, i podsetio je da koralni grebeni imaju globalni značaj.

Koralni grebeni štite obale, doprinose razvoju turizma i obezbeđuju hranu za 500 miliona ljudi širom sveta, podsetio je Eakin.

Beta

----------------------------------

Tope se ledene ploče Antarktika

Prema nedavno objavljenoj studiji Američke svemirske agencije NASA, najveća ledena ploča na Antarktiku se ubrzano topi. Naučnici su saopštili da će se za samo nekoliko godina 1.600 kvadratnih kilometara ledene ploče poznate kao Larsen B raspasti u hiljade ledenih santi. Vođa studije, naučnica Ala Kazendar, rekla je da se ledena ploča, koja postoji najmanje 10.000 godina, već smanjila za dve trećine.

Ledene ploče su u stvari ogromne zamrznute platforme, koje plutaju na obodu ledenog kontinenta ispod kojih je okean. Jedna od najvećih ima površinu skoro kao Francuska.

Kazendar je ukazala da su tri glečera na ledenoj ploči Larsen B sve tanji i da se sve brže kreću.

Korišćenjem vazdušnih balona i drugih savremenih instrumenata za posmatranje, uključujući radare, naučnici su otkrili nove pukotine na ledu, kojih nije bilo pre samo devet meseci.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.