Vojska Kijeva osvojila put do Luganjska

Izvor: Mondo, 09.Avg.2014, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Kijeva osvojila put do Luganjska

Ukrajinske snage su zauzele Krasni Luč, jedan od ključnih gradova koji je bio pod kontrolom pobunjenika i pootpuno zatvaraju obruč oko Donjecka, najvećeg grada koji pobunjenici drže na istoku zemlje. Donjeck opet zasut granatama.

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Ukrajinska armija je jutros osvojila grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi, preneo je za RIA Novosti reči komandanta proruskih aktivista u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Donjecka jedan od njegovih pomoćnika.

Grad Krasni Luč se nalazi na putu iz Donjecka ka Luganskoj oblasti i Rusiji.

"Kozaci su tradicionalno bežali, u gradu se drži samo jedan njihov mali odred. Desilo se to, na šta sam ja više puta upozoravao", izajvio je komandant proruskih snaga u donjeckoj oblasti Igor Strelkov.

Kako je javio ruski radio "Glas Rusije", za mnoge stanovnike Donjecka jutro je počelo u 5.00 časova po lokalnom vremenu, jer se grad probudio od gađanja iz teške artiljerije.

Prema saopštenju lokalnih zvaničnika, granate su pogodile severo-zapadni deo grada, gde nije bilo žrtava.

Sa druge strane, portparol ukrajinskog generalštaba Oleksij Dmitračkivski rekao je da su tokom prošle noći ukrajinske snage angažovane na istoku Ukrajine bile meta oružanih napada, i da se za sada ne zna tačan broj žrtava.

Oko šest sati po lokalnom vremenu u više delova Donjecka čule su se jake eksplozije, javio je izveštač agencije Frans pres, a lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogođena i da nema izveštaja o žrtvama.

Visoki ukrajinski zvaničniik Valerij Čali sinoć je za državnu televiziju rekao da je Rusija nameravala da vojno interveniše u Ukrajini i to pod izgovorom slanja humanitarnih trupa.

"Veliki konvoj sa ruskim vozilima i vojnicima krenuo je prema ukrajinskoj granici... Humanitarni konvoj trebalo je da uđe na ukrajinsku teritoriju, i očigledno je da je cilj bio da se isprovocira konflikt" rekao je Čali.

On je dodao da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko napredovanje konvoja zaustavio diplomatskim putem, pošto je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Osim toga, naveo je Čali, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji je dao garancije da će konvoj biti zaustavljen.

Ofanziva ukrajinskih snaga koncentrisana je pre svega na uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, posebno na Donjeck, gde su sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjeninika intenzivirani u poslednje vreme.

SA MAJDANA UKLONJENE BARIKADE

U Kijevu su danas uklonjene i poslednje barikade postavljene za vreme masovnih protesta koji su doveli do svrgavanja bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Barikade su postavljene kako bi bili zaštićeni šatori demonstranata koji nisu napuštali glavni gradski trg Majdan.

Određen broj demonstranata nastavio je sa protestima i posle svrgavanja Viktora Janukoviča, pošto su bili nezadovoljni sastavom nove vlade.

Neki od šatora ostali su na Majdanu i do danas, ali je sadašnji gradonačelnik Kijeva i jedan od lidera protesta Vitalij Kličko rekao da je o njihovom uklanjanju postignut dogovor sa demonstrantima.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vojska opkolila Donjeck,pobunjenici traže primirje

Izvor: Mondo, 09.Avg.2014

Ukrajinske snage su zauzele Krasni Luč, jedan od ključnih gradova koji je bio pod kontrolom pobunjenika i pootpuno zatvaraju obruč oko Donjecka, najvećeg grada koji pobunjenici drže na istoku zemlje. Pobunjenici traže primirje...Foto: AP Photo/Sergei Grits..Ukrajinska armija je jutros osvojila...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.