Ukrajina - iz minuta u minut - 27.07

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2014, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 27.07

28.07.2014. -

 22:20 U Šahtjorsku ulične borbe



22:05
 Mrtvi civili u Gorlovci

21:50
 Granatiranje Gorlovke

19:00
 U Gorlovki poginule na desetine civila - Prema prvim podacima, u raketno-minobacačkom napadu na Gorlovku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je poginulo od 20-30 civila, prenose lokalni mediji.

Granate su pale na centralno porodilište i zgradu Donbasenergo.

Ukrajinska armija je nanela artiljerijski napad na još jedan grad u Donjeckoj oblasti – Avdejevku, gde je poginulo 5 ljudi, a na desetine je ranjeno.

Uništeno je nekoliko stanova u hotelu za samce, a granate su padale i na stambene kvartale, pa je došlo i do povrede gasovoda. U gradu se nalazi drugi po veličini hemijski zavod u Evropi. Nacionalna garda Ukrajine je počela veliku operaciju na grad Šahtjorsk.



18:30
 Zbog borbi grupa eksperata nije stigla do mesta tragedije Boinga - Grupa međunarodnih eksperata i saradnika OEBS nije mogla da stigne do mesta tragedije malezijskog Boinga zbog borbi koje su počele u Šahtjorsku (10 km od aviona). Delegacija je odlučila da ostane u Donjecku.

U koloni, koju je organizovao OEBS, su holandski, malezijski i austalijski eksperti, kao i roditelji poginule Australijanke Fatime Dužinski.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je ranije naredio da se prekinu borbe u prečniku od 40 km od mesta nesreće. Slično naređenje su izdale i vlasti DNR. Međutim, artiljerijski i avio napadi ne prestaju.



18:15
 Putin: Jačanje moći Crnomorske flote je poseban prioritet - Predsednik RF Vladimir Putin je u toku obeležavanja Dana ratne mornarice RF u Severomorsku (iza Severnog polarnog kruga) izjavio da će se materijalno-tehnička baza flote i dalje jačati, između ostalog nastavlja se izgradnja 60 brodova, čamaca i brodova za snabdevanje. Položen je kamen temeljac za 11 novih projekata.

On je saoštio da je 2013. u vodu porinuto 26 novih brodova, među kojima su i podmornice strateške namene „Jurij Dolgoruki“ i „Aleksandar Nevski“.

Vrhovni komandant je istakao da je jačanje moći Crnomorske flote poseban prioritet RF.

On je izjavio da će na bojevo dežurstvo uskoro stupiti i nuklearna podvodna krstarica sa krstarećim raketama „Severodvinsk“ čija su fabrička testiranja već završena.

Prema rečima Putina, ratna flota je ponos, snaga i dostojanstvo Rusije.






18:00
 Mrtvi civili u Gorlovci

17:45
 Komandant ratne avijacije RF: Prekid vojne saradnje sa Rusijom će razrušiti ekonomiju Ukrajine - Odbijanje Ukrajine da produži vojno-tehničku saradnju sa Rusijom i njena orijentacija na Zapad će razrušiti ekonomiju te zemlje, smatra komandant ratne avijacije Rusije general-pukovnik Viktor Bondarev.

Prema njegovom mišljenju, to će udariti po ukrajinskom narodu. Podsetimo da je predsednik Ukrajine Petar Porošenko sredinom jula zabranio bilo kakvu vojno-tehničku saradnju sa Rusijom.

„Mislim da je odbijanje Ukrajine da nastavi vojno-tehničku saradnju, pre svega nesreća za Ukrajinu. To je pad njene ekonomije. Mislim da neće proći puno vremena kada će se sva ta njihova povezivanja sa Zapadom loše završiti. Oni nikome nisu potrebni, osim Rusiji“, rekao je komandant ratne mornarice Rusije general-pukovnik Viktor Bondarev.

Komandant je rekao da na Zapadu postoji svoja konkurencija i davno uspostavljene veze: „U bilo kom slučaju, to će prvenstveno udariti po narodu Ukrajine“, smatra on.

Odgovarajući na pitanje o sudbini projekta rusko-ukrajinskog vojno-transportnog aviona An-70, Bondarev je izjavio: „Mi ćemo se bez problema snaći i bez An-70. Ne vidimo tu nikakvu tragediju, zato što avion nije završen. Kad su oni poželeli da tu stanu – na zdravlje“. Komandant ratne avijacije Rusije je istovremeno podsetio da će uskoro biti završen Il-476 i da osim toga ruski stručnjaci rade nad projektom lakog vojno-transportnog aviona Il-112.

Potrebno je reći da je rad na An-70 počeo 1980-ih godina i da je trebao da zameni An-12. Prvi let na An-70 je obavljen već posle raspada SSSR – 1994. Godine. Međutim, u julu te godine ukrajinsko državno preduzeće „Antonov“ je objavilo da završava testiranje An-70.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je sredinom jula zabranio bilo kakvu vojno-tehničku saradnju sa Rusijom govoreći na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Kijevske vlasti ne priznaju pripajanje Krima Rusiji, a protiv Luganske i Donjecke narodne republike se vode vojne operacije.



17:30
 Majke i supruge ukrajinskih vojnika zahtevaju od Kijeva da pomogne vojnicima - U Nikolajevu su majke i supruge vojnika 79. Nikolajevske aeromobilne brigade skoro 12 sati držale u blokadi saobraćaj na mostu preko reke Južni Bug. To je vrlo važan most na autoputu od državnog značaja. Porodice ukrajinskih vojnika zahtevaju da se vojnicima, koji sada učestvuju u vojnoj operaciji na jugoistoku zemlje, pruži pomoć.



17:15
 Eksperti ne isključuju mogućnost da je Boeing oboren iznad Ukrajine - Informacije iz „crnih kutija“ malezijskog aviona Boeing 777, koji se srušio u Ukrajini, nisu u suprotnosti sa informacijama da je avion oštećen gelerima rakete koja je eksplodirala. To je saopštio TV kanal CBS, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

On je, takođe, precizirao da podaci iz kutija potvrđuju „dekompresiju, koja je rezultat jake eksplozije“.

Malezijski putnički avion Boeing se srušio 17. jula u Donjeckoj oblasti. Poginuli su svi putnici i članovi posade. Kijevske vlasti optužuju narodnu vojsku za ovu nesreću. Međutim, narodna vojska je izjavila da ne poseduje sredstva kojim bi oborila avion na toj visini.



16:40
 Žestoko granatiranje Gorlovke

16:25
 Rovenjka - kolona oklopnih vozila Narodne vojske

16:10
 Žestoko granatiranje Gorlovke

15:50
 Rusija obustavila predaju Ukrajini vojne tehnike iz Krima - Rusija neće predati Kijevu vojnu tehniku koja je ostavljena na Krimu sve dok traju sukobi na istoku Ukrajine, izjavio je komandant Crnomorske flote RF admiral Aleksandar Vitko posle svečanosti povodom Dana ratne mornarice Rusije u Sevastopolju.

Prema njegovim rečima, Rusiji ne treba ukrajinsko naoružanje, jer je zastarelo.

U Rusiji se obeležava Dan ratne mornarice i tim povodom se na glavnim bazama održavaju svečanosti i morske parade.



15:35
 Argumenti bez činjenica: Stejt department zanemaruje dokaze o događajima u Ukrajini - Na desetine hiljada ljudi je napustilo Donjecku oblast Ukrajine spasavajući se od rata. Prema podacima UN, broj izbeglica se od juna udvostručio. Ali, ne veruju svi ciframa, koje je objavila Organizacija ujedinjenih nacija. Više o tome novinar RT Gajane Čičakjan.

Prema podacima UN, od početka sukoba na istoku Ukrajine oko 250 hiljada Ukrajinaca je napustilo svoje domove. Stejt department je ranije izražavao sumnju zbog izvora tih informacija, koje je UN koristila kako bi ocenila situaciju sa ukrajinskim izbeglicama.

„Mnogi Rusi iz Ukrajine imaju porodice u Rusiji i žive sa njima, ali ni ukrajinski graničari, ni međunarodne organizacije koje rade u regionu nisu saopštavali o bilo kakvom velikom broju izbeglica u Rusiju“, izjavila je zvanična predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki.

Ali, Stejt department će, možda, sada prvi put priznati da na teritoriji Ukrajine postoji humanitarna kriza.

„Ja ne mogu da potvrdim te cifre, jer to nisam videla u izveštaju UN, ali sam spremna da proverim tu informaciju i mi ćemo videti kakve će biti naše cifre. Mi znamo da je u Ukrajini sada humanitarna kriza“, priznala je zamenica šefa pres-službe Stejt departmenta Mari Harf.

Stejt department smatra da su ukrajinski položaji bili napadnuti sa ruske teritorije. Međutim, zvanična predstavnica nije objasnila odakle joj takve informacije. Dok Stejt department ne vidi dokaze da je ruska teritorija napadnuta sa ukrajinske strane, Rusi, koji žive na granici sa Ukrajinom, imaju drugačije mišljenje.

„Granate padaju na našu teritoriju. Noću se često čuje pucnjava“, kaže stanovnica juga Rusije.

SAD izjavljuju da se Rusija sprema da pošalje u Ukrajinu moćne raketne sisteme, i opet, ne objašnjavaju na kojim činjenicama su zasnovane te tvrdnje. Kad su Marfi Harf upitali kako zvanična lica mogu da daju takve izjave, a da ne navode suštinske dokaze, ona je odgovorila: „Nije da ja ne verujem vama, već ceo svet. Ja praktično to pitanje postavljam vama“.

Ispada da za Stejt department suština nije u dokazima, već u poverenju. Ipak, problem je u tome što mnogi novinari ovde stvarno veruju zvaničnim licima na reč i što su mnogi mediji nastrojeni protiv Rusije.



13:40
 Međunarodna inspekcija nije registrovala kršenje sa strane RF na granici sa Ukrajinom - Međunarodna inspekcija nije registrovala nikakva kršenja sa strane RF, uključujući i neprijavljene vojne aktivnosti na granici sa Ukrajinom. To je izjavio zvanični predstavnik ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Tako je on prokomentarisao reči predstavnika Stej departmenta o navodonoj koncentraciji duž granice sa Ukrajinom „oko 15 hiljada vojnika“. Prema rečima Konašenkova, za poslednja četiri meseca je 18 međunarodnih inspekcija posetilo regione uz granicu sa Ukrajinom. Članovi tih inspekcija su bili ne samo predstavnici SAD i članica NATO, nego i Ukrajine. Te grupe su obavljale letove iznad pomenutih regiona i posećivale vojne jedinice za koje su im bile interesantne.



13:25
 "Oktobarski" posle granatiranja fosfornim bombama

13:10
 Advjejevka - posledice granatiranja

12:55
 Nemačka: Sankcije EU treba da pogode ruske oligarhe - Sankcije Evropske Unije protiv Rusije treba da pogode ruske oligarhe.Takvu poziciju je izrekao vice-kancelar Nemačke, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel u intervjuu nemačkom časopisu Špigl.

Po njegovim rečima, neophodno je zamrznuti njihove račune u prestonicama evropskih zemalja i anulirati odobrenja za putovanja. Gabrijel je rekao i šta se može dogoditi sledeće nedelje.

Pritom se saglasio da će navedene nove sankcije protiv Rusije uticati i na evropsku ekonomiju.

Evropska Unija je u subotu uvela sankcije protiv 15 Rusa i predstavnika Donjecke i Luganske Narodne Republike, a takođe i protiv nekoliko krimskih kompanija.



12:40
 Ukrajina odlučila da se ogradi od Pridnjestrovlja - Kijevske vlasti su odlučile da Ukrajinu ograde od Pridnjestrovlja rovom širine 3,5 i dubine 2-3 metra.

Predstavnik Pogranične službe Ukrajine Aleksandar Jakovenko izjavio je da je već gotov 5-kilometarski rov. Radovi se izvode neprekidno. Očekuje se da svake nedelje bude iskopano po 2,5 km.

Od 12. marta, ruskim građanima starosti od 17 do 65 godina, stalno nastanjenim u Pridnjestrovlju, zabranjen je ulazak u Ukrajinu.

Ovo je drugi pokušaj Kijeva da ojača ukrajinsku granicu na srednjovekovni način. Ranije, sličan rov je počeo da se kopa na granici sa Rusijom. Međutim, postoje i druge varijante - na primer, gubernator Dnjepropetrovske oblasti, oligarha Igor Kolomojski predložio je da se između Ukrajine i RF podigne Ukrajinski zid.



12:25
 Predstavnik Ukrajine se zahvalio RF na koridoru za evakuaciju ranjenih vojnika - Predstavnik Ukrajine, koji je odgovoran za evakuaciju ranjenih vojnika, se zahvalio Rusiji na humanitarnom koridoru u Rostovskoj oblasti (RF) kojim su ukrajinski vojnici evakuisani u otadžbinu.

Ranije je saopšteno da je ukrajinska strana u subotu ponovo zatražila pomoć za prebacivanje preko Rusije ranjenih i ubijenih ukrajinskih vojnika.

Isti dan je iz Rostovske oblasti ka Ukrajini krenula prva specijalna kolona automobila u kojoj se nalazio 21 ukrajinski vojnik i tela dvojice poginulih, koje lekari nisu uspeli da spasu.



12:10
 SAD indirektno potvrdile postojanje ukrajinskih sistema PVO kod Donjecka - SAD su svojim saopštenjima indirektno potvrdile da su sistemi PVO Ukrajine bili kod Donjecka 17. Jula, kad je srušen malezijski Boeing 777, saopštile su RIA Novosti, pozivajući se na izvore u visokim krugovima ministarstva odbrane Rusije.

Sagovornik agencije je tako prokomentarisao izjavu zvaničnog predstavnika Bele kuće Džoša Ernesta o tome da raketa, koja je pogodila Boeing 777, ispaljena sa teritorije koju kontroliše Narodna vojska i u momentu kada ukrajinski sistemi PVO nisu radili.

Prema rečima sagovornika, SAD su na taj način potvrdile originalnost podataka satelitskih snimaka, koji su pokazani na specijalnom brifingu u ministarstvu odbrane Rusije 21. jula. Tada je rečeno da grupa PVO oružanih snaga Ukrajine, nedaleko od Donjecka, poseduje četiri protivvazdušna raketna divizijska kompleksa „Buk-M1“.



11:55
 Lugansk - autobuska stanica posle granatiranja

11:40
 Artiljerijski napad na južne delove Donjecka - Ukrajinska artiljerija je napala na južne delove Donjecka, rekli su za RIA Novosti u gradskoj skupštini. To je novo krizno žarište na mapi grada.

Borbe su ranije, uglavnom, vođene na severozapadnoj periferiji Donjecka. Rakete „Grada“ su uglavnom padale na kafiće i stambene objekte. Još uvek nema podataka o ranjenim i poginulim. Meta artiljerisjkog napada je bio i susedni grad Gorlovka, gde ima i ranjenih.

Uzbuna za vazdušnu opasnost se čula i u ukrajinskom Lugansku i grad se sprema za novi avionski napad. U petak je u napadima poginulo 19 ljudi, a 60 je ranjeno.



11:25
 U ratnoj zoni u Ukrajini se nalazi više od 1200 siročadi - Više od 1200 siročadi još nije evakuisano iz ratne zone u Donbasu saopštio je danas predstavnik predsednika RF za dečja prava Pavel Astahov.

Prema njegovim rečima, u ratnoj zoni u Luganskoj i Donjeckoj oblasti se nalazi više od 60 raznih ustanova za nezbrinutu decu i decu bez roditelja: sirotišta, domovi za nezbrinutu decu, škole-internati, prihvatilišta i drugi.

„Kijevske vlasti ne dozvoljavaju da se evakuišu i spasu siročad, a ni sami to ne rade i tako od najnezaštićenije dece prave taoce svojih političkih ambicija“, rekao je Astahov.



11:10
 Holandski eksperti krenuli ka mestu tragedije Boeing 777 - Grupa od 30 holandskih sudskih eksperata je krenula ka mestu tragedije malezijskog Boeing 777 na istoku Ukrajine, saopšteno je u ministarstvu pravde te zemlje.

Holandski stručnjaci su dobili dozvolu da stignu na mesto nesreće posle zaključivanja odgovarajućeg sporazuma između Narodne vojske i predstavnika misije OEBS.



10:55
 RF formirala ekspertsku komisiju za istragu tragedije sa malezijskim avionom - U Rusiji je formirana grupa stručnjaka koja će učestvovati u istrazi pada Boeing 777 u Donjeckoj oblasti Ukrajine. Iz ministarstva transporta RF je saopšteno da se na čelu grupe nalazi zamenik rukovodioca Rosavijacije Oleg Storčevoj.

Avion Boeing 777 komapnije Malaysia Airlines se srušio 17. Jula na istoku Ukrajine. U avionu se nalazilo 298 ljudi i svi su poginuli. Kijevske vlasti su za tragediju optužile pripadnike narodne vojske. Pripadnici narodne vojske su izjavili da ne poseduju takva sredstava kojim bi mogli da obore avion na toj visini.



10:40
 Internacionalni eksperti sa liderima DNR

10:25
 London poziva da se Rusiji oduzme organizacija SP u fudbalu 2018. - Britanski potpredsednik vlade Nik Kleg je pozvao da se Rusiji oduzme pravo domaćina za svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. U intervjuu Sunday Times on je rekao da zabrana održavanja sportskih takmičenja mora biti deo paketa sankcija EU protiv Moskve.

Nešto ranije su Nemačka, Velika Britanija i Holandija izjavile da postoji mogućnost prenosa svetskog prvenstva 2018. u neku drugu zemlju. Ipak FIFA se protivi tom bojkotu.



10:15
 Kremlj: RF i Australija se zalažu za okončanje borbi u Ukrajini radi neometanog rada stručnjaka - Ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Australije Toni Ebot u telefonskom razgovoru pozvali su na prekid neprijateljstava na istoku Ukrajine u vezi sa sprovođenjem istrage pada malezijskog Boinga-777 u Donjeckoj oblasti, saopštila je pres-služba Kremlja.

Naglašena je potreba za doslednim sprovođenjem Rezolucije 2166 Saveta bezbednosti UN. Pre svega - odredbe o prestanku neprijateljstava sa obe strane, kao neophodnog uslova za nesmetan rad međunarodnih eksperata u zoni nesreće.



10:00
 Artiljerijska pozicija kijevskih snaga kod Luganska

09:45
 Više od 40 ukrajinskih vojnika napustilo je svoje jedinice i prešlo na teritoriju RF - Više od 40 ukrajinskih vojnika prešlo je na rusku teritoriju, saopštio je šef pres-službe pogranične uprave FSB Rostovske oblasti RF Vasilij Malajev.

Prema njegovim rečima, u subotu uveče vojnici su napustili svoje vojne jedinice i došli na ukrajinski granični prelaz "Izvarino."

Oni su zatražili od Narodne vojske da im pomogne da pređu na teritoriju Rusije, jer ne žele da se bore protiv sopstvenog naroda.

Vojnici se već nalaze na ruskoj teritoriji.



09:30
 Kadirov zamrznuo čečenske račune Obami i Barozu - Čečenki lider Ramzan Kadirov, kao odgovor na sankcije EU i SAD, predstavio je svoju "crnu listu".

Na spisku se nalaze američki predsednik Barak Obama, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Sada im je zabranjen ulazak u republiku, a njihova imovina i računi u Čečeniji su zamrznuti.

Na takav način, Kadirov je odlučio da kazni političare za "tragedije naroda Libije, Sirije, Iraka, Avganistana, a od nedavno i Ukrajine."

Ranije, EU je odlučila unese Kadirova na sankcioni spisak.



09:15
 U Španiji održan miting u znak podrške civilnom stanovništvu Ukrajine - U Madridu, pripadnici antifašističkih pokreta, obični građani, kao i Ukrajinci koji sada žive u Španiji, okupili su se ispred američke ambasade na miting podrške civilnom stanovništvu Ukrajine. Prema mišljenju demonstranata, upravo  je Amerika trebala da preuzme odgovornost za ono što se sada dešava u Ukrajini, počevši od Maidan do rata na jugoistoku zemlje. Demonstranti su zatražili da se zaustavi podrška ukrajinskim vlastima koje sprovode kaznenu operaciju protiv sopstvenog stanovništva.



09:00
 Lugansk - mrtvi civili

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 27.07[2014-07-28 07:57:25]

 22:20 U Šahtjorsku ulične borbe 22:05 Mrtvi civili u Gorlovci 21:50 Granatiranje Gorlovke 19:00 U Gorlovki poginule na desetine civila - Prema prvim podacima, u...

Srbija je šampion Evrope[2014-07-27 21:45:27]

Odbranjena titula prvaka Evrope

Putin: Jačanje moći Crnomorske flote je poseban prioritet[2014-07-27 17:49:54]

Predsednik RF Vladimir Putin je u toku obeležavanja Dana ratne mornarice RF u Severomorsku (iza Severnog...

Kamčatka, Kurilsko jezero - panorama 360 °[2014-07-27 13:17:29]

Kamčatka, Kurilsko jezero. Šume, medvedi i predivne lepote. Besplatno putovanje od Airpano: sferna panorame 360 °!...

Nemačka: Sankcije EU treba da pogode ruske oligarhe[2014-07-27 13:14:50]

Sankcije Evropske Unije protiv Rusije treba da pogode ruske oligarhe.Takvu poziciju je izrekao vice-kancelar Nemačke, ministar...

Predstavnik Ukrajine se zahvalio RF na koridoru za evakuaciju ranjenih vojnika[2014-07-27 13:12:47]

Predstavnik Ukrajine, koji je odgovoran za evakuaciju ranjenih vojnika, se zahvalio Rusiji na humanitarnom koridoru u...

Lovac Mig-29 se srušio kod Astrahanja[2014-07-27 13:10:28]

Lovački avion Mig-29 se srušio kod Astrahanja (Povoložje), a pilot je poginuo, saopštio je izvor u...

Artiljerijski napad na južne delove Donjecka[2014-07-27 13:09:22]

Ukrajinska artiljerija je napala na južne delove Donjecka, rekli su za RIA Novosti u gradskoj skupštini....

U ratnoj zoni u Ukrajini se nalazi više od 1200 siročadi[2014-07-27 13:08:16]

Više od 1200 siročadi još nije evakuisano iz ratne zone u Donbasu saopštio je danas predstavnik...

Holandski eksperti krenuli ka mestu tragedije Boeing 777[2014-07-27 13:07:01]

Grupa od 30 holandskih sudskih eksperata je krenula ka mestu tragedije malezijskog Boeing 777 na istoku...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U Gorlovki poginule na desetine civila

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2014

28.07.2014. -..Prema prvim podacima, u raketno-minobacačkom napadu na Gorlovku je poginulo od 20-30 civila, prenose lokalni mediji...Granate su pale na centralno porodilište i zgradu Donbasenergo...Ukrajinska armija je nanela artiljerijski napad na još jedan grad u Donjeckoj oblasti – Avdejevku,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.