Ukrajina i energija - ključne teme samita

Izvor: VOA, 19.Mar.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i energija - ključne teme samita

Ukrajinska kriza mogla bi da ozbiljno podeli Evropu, posebno imajući u vidu sve snažnije pozive pojedinih članica da se krene sa ublažavanjem sankcija Rusiji

Dvije su ključne teme danas započetog dvodnevnog samita Evropske unije - energetska unija i Ukrajina. Kada je energija u pitanju, dobra vijest je da je zima prošla i strah od nestašice ruskog gasa je manji, a time i veći optimizam Evropljana.

Nije teško zaključiti - i jedna i druga tema >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << imaju zajednički imenitelj- narušene odnose Brisela i Moskve, što, po prirodi funkcionisanja ekonomija jedne i druge strane, nije prirodno stanje. Zato sve glasniji pozivi iz Madjarske, s Kipra, Italije, i Francuzi bi rado da naplate više od milijarde eura za izgradnju dva broda za rusku ratnu mornaricu, da se sada, dok traje kakvo- takvo primirje u Ukrajini, krene sa normalizacijom odnosa sa ruskom stranom. Zvanično, sve zavisi od realizacije na terenu sporazuma iz Minska...

"Večeras ćemo razgovarati i bilo kakva odluka bude donijeta, ona će biti na temelju situacije na terenu. Kao što je poznato, kao što uvijek naglašavamo, to može biti povezano samo sa punom primjenom sporazuma iz Minska", saopštila je visoka predstavnika Evropske unija Federika Mogerini.

"Želimo da govorimo o punoj primjeni sporazuma iz Minska, sankcije Rusiji su sa tim povezane", navela je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Pred sam samit, predsjednika Evropskog savjeta je posjetio ukrajinski premijer, urgirajući da pritisak evropskih sankcija na Rusiju ne popušta, svjestan da nisu baš svi na evrpskoj strani raspoloženi za nastavak sankcija .

"Snažno odbacujem bilo kakav razgovor o ublažavanju sankcija Rusiji. Možemo samo da govorimo o njihovom snažnijem intenzitetu ako Rusija nije raspoložena da primjeni dogovoreno u Minsku. Šta je Putinov uspjeh, njegova formula unutrašnje stabilnosti - to je nestabilnost EU i ako predsjednik Putin podijeli evropske zemlje i lidere, to će za njega biti najuspješnija priča i tragedija za slobodni svijet", poručio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Na pitanje da li je čuo da neke države žele da se ublaže sankcije, Jacenjuk je odgovorio da je čuo u medijima neka nagadjanja.

Medjutim, malo je vjerovato da će sankcije u ovom trenutku biti ublažene. Potvrdio je to i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Najbolji način da pomognemo Ukrajini je da istrajemo na pritisku sankcija na Rusiju dok ne budemo svjedoci pune implementacije sporazuma iz Minska. To se mora zaključiti preuzimanjem kontrole granice od strane Ukrajine, kako je i predvidjeno planom."

Očekivanja su, stoga, da će odluke o ovome čekati junski samit evropskih lidera, mjesec dana pred istek postojećih sankcija Rusiji. Da li će one biti produžene, ublažene ili ukinute, ovisiće, bar tako tvrde danas u Briselu, samo od saradnje Rusije u gradnji održivog mira na istoku Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.