Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.10.

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2014, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.10.

31.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 




Pregled dešavanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ratištu u Novorusiji za 30.10.

SNBO: Sporazuma o liniji podele u Donbasu nije bilo  -  U Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine su izjavili da kijevske vlasti nisu povlačile potpis svog predstavnika sa sporazuma o liniji podele u Donbasu.

„Nemoguće je odreći se od nečega čega nije bilo“, rekao je predstavnik SNBO Ukrajine Andrej Lisenko.

Premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko je izjavio da su vlasti republike potpisale sporazum sa Kijevom o tampon zoni, a saznalo se da je Kijev povukao potpis svog predstavnika.

Video vesti za 30.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 30.10. 

Aleksandar Novak: Dogovoreni glavni uslovi za nastavak isporuke gasa u Ukrajinu  - Na pregovorima u Briselu su dogovoreni glavni uslovi za nastavak isporuke gasa u Ukrajinu. To je izjavio ministar energetike RF Aleksandar Novak na sednici vlade RF.

Ministar energetike je rekao da, ako Kijev poželi, i ako se dorade dokumenti, koji su usaglašeni na trilateralnim pregovorima, strane već danas mogu rešiti problem.

Ministar je saopštio da posle konačne dorade, usaglašenih na trilateralnim pregovorima dokumentima, strane već danas mogu rešiti problem – ako Kijev izrazi spremnost da stvar dovede do kraja.

„Poseban momenat, koji se tiče pripreme neophodnih dokumenata za fiksiranje postignutih dogovora: biće pripremljen paket dokumenata, među njima i dodatni aneks aktuelnog ugovora između Naftogasa i Gasproma, gde će biti utvrđeni svi tehnički momenti, vezani za isporuku u režimu 24 sata – sa mehanizmom potvrde zahteva i procedurom njihovog izvršavanja“, rekao je Novak, a prenose RIA Novosti.

Evropska komisija se slaže sa pozicijom Rusije

Evropska komisija deli mišljenje Rusije povodom rešavanja rusko-ukrajinskog gasnog spora, saopštio je Novak. „EK je u potpunosti saglasna sa pozicijom Rusije“, prenosi reči ministra TASS.

Novak je podsetio da se planira i potpisivanje aneksa ugovora, kojim će se utvrditi obim isporuke i dnevna raspodela, kao i dva protokola, kojim će se regulisati plaćanje isporuka, ukoliko se nastave, i plaćanje duga.

Ministar je istakao da je usaglašena isporuka od 4 milijarde kubika za naredna dva meseca, koju je Ukrajina spremna da plati. EU je spremna da da garancije za plaćanje, a to treba da bude utvrđeno jednim od protokola.

Podsetimo da u noći na 30. oktobar, posle završetka još jedne runde trilateralnih pregovora u Briselu (Rusija-EK-Ukrajina), nije potpisan ni jedan dokument. Ministar energetike RF Aleksandar Novak je tada saopštio novinarima da je Ukrajina obećala Rusiji da će naći sredstva za plaćanje zimskih isporuka gasa, koje se procenjuju na oko 4 milijarde kubika.

„Mogu da kažem da su glavni parametri, koji će biti osnova tih dokumenata, usaglašeni i da je postignut sporazum oko cene, kako smo mi i ranije govorili, o mehanizmu restrukturizacije duga, o avansu i o želji naših partnera da u novembru-decembru dobiju određene količine gasa“, rekao je ministar energetike.

Ukoliko Moskva prizna izbore u DNR i LNR, to može pojačati sankcije protiv Rusije  - Evropska unija može pojačati sankcije protiv Rusije, ako vlasti RF priznaju izbore u DNR i LNR, koji su raspisani za 02. novembar. MSP EU je izdao specijalno saopštenje, u kom je izrazio žaljenje povodom obećanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da će priznati izbore u Donbasu i pozvao Moskvu da iskoristi svoj uticaj na ustanike, kako ne bi došlo do izbora.

„Komersant“ piše, pozivajući se na izvore u strukturama EU, da Brisel smatra da izbori 02. novembra protivreče minskom sporazumu i da će se uvesti nove sankcije protiv Rusije, ukoliko ona prizna rezultate tih izbora.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima nazvao izbore u DNR i LNR „jednim od glavnih pravaca minskog sporazuma“ i uverio da će Moskva „naravno, priznati rezultate izbora“. Međutim, Evropski savet je 24. oktobra izjavio da ne planira da prizna izbore u DNR i LNR. Juče su i novi evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i ambasador EU u Moskvi Vigaudas Ušackas izjavili da su izbori u DNR i LNR protivpravni. Njih je podržao i predsednik SAD Barak Obama koji je rekao da se priznanju izbora može govoriti samo u slučaju ako se održe u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom. Čitajte dalje

Ministarstvo finansija Francuske: Sada ne postoje uslovi za predaju Mistrala Rusiji  - Za sada još nema uslova za predaju nosača helikoptera Mistral Rusiji, izjavio je danas ministar finansija Francuske Mišel Sapen.

„Danas ne postoje uslovi za predaju broda Rusiji. Kakvi su to uslovi? To je Ukrajina, kada se situacija sve više normalizuje…Na nekim nivoima ima poboljšanja, ali na drugim poljima i dalje postoji zabrinutost. Danas nema tih uslova“, citira Frans Pres reči ministra.

Ranije je ruski potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin izjavio da je „Rosoboroneksport“ dobio poziv da 14. novembra preuzme prvi nosač helikoptera „Vladivostok“, klase Mistral i prisustvuje porinuću drugog broda. Ministarstvo odbrane Francuske je saopštilo da je ugovor sa Rusijom neizvestan, ali nije anuliran. Istovremeno su predstavnici brodogradilišta tvrdili da su spremni da isporuče prvi brod – on je završen i svi sistemi rade ispravno.

Francuska je u septembru opet pripretila Rusiji da neće isporučiti nosače helikoptera klase Mistral, povezujući svoju odluku sa ukrajinskom krizom, u kojoj, prema mišljenju Pariza, Moskva direktno učestvuje. Kasnije je predstavnik Jelisejskog dvorca objasnio da isporuka broda nije pravno suspendovana: predsednik Fransoa Oland je samo pokazao svoju političku poziciju, na osnovu koje on neće dozvoliti isporuka broda u novembru, ako se situacija u Ukrajini ne poboljša.

Posle toga je Oland izjavio da će odluku o isporuci prvog broda Rusiji doneti krajem oktobra. Prema njegovim rečima, dva glavna uslova za isporuku su prekid vatre u Ukrajini i postojanje dogovora o političkom rešavanju krize. Predsednik Francuske je istakao da sankcije, koje je uvela EU, nikada nisu bile prepreka za isporuku Mistrala Rusiji.

Konvoj MVS RF s humanitarnom pomoći za Donbas stigao u Rostovsku oblast  - Konvoj MVS RF, sa humanitarnom pomoći za LNR i DNR je stigao u Rostovsku oblast (jug RF). 100 kamiona vozi stanovnicima Luganske i Donjecke Narodne Republike oko hiljadu tona pomoći – prehrambenih proizvoda, lekova, građevinskih materijala.

Kako bi se sprečile insinuacije, ruska strana je pozvala predstavnike OEBS i ukrajinske graničare da se upoznaju sa sadržajem kamiona.

Kijev je potvrdio da je dobio od MSP RF notu o poslatoj humanitarnoj pomoći. Dokument se sada razmatra.

MSP RF: Izbori u Donbasu u skladu sa minskim sporazumom  - Održavanje izbora u DNR i LNR 02. novembra je u skladu sa minskim sporazumom, saopštio je MSP RF.

U ministarstvu su istakli da je potrebno što pre u Donbasu formirati organe upravljanja, kako bi se počelo sa rešavanjem praktičnih životnih pitanja i obezbeđenjem pravnog poretka. Moskva smatra da Kijev sabotira obaveze povodom poboljšanja humanitarne situacije u Donbasu, praveći veštačke prepreke humanitarnoj pomoći iz RF. RF će pomoći da izbori postanu korak ka normalizaciji situacije i regulisanju unutarukrajinske krize, istaknuto je u MSP.


Pauza na trilateralnim pregovorima o gasu  - Pregovori o gasu će se nastaviti večeras, ako ukrajinska strana i Evropska komisija usaglase finansijske garancije, saopštio je posle susreta u Briselu direktor Gasproma Aleksej Miler.

Ukrajina je obećala da će naći sredstva potrebna za plaćanje avansa za gas, međutim, nije dostavila nikakve pismene garancije, rekao je ministar energetike RF Aleksandar Novak. Prethodna runda pregovora je počela juče i trajala je duže od 12 sati. Uspeli su da se dogovore oko osnovnih parametara finalnih dokumenata. RF je ranije saopštila da je spremna da prodaje gas Ukrajini po ceni $385 za hiljadu kubnih metara, što je $100 manje od ugovorene cene. Kijev je pristao na tu cifru.

Generalni sekretar UN traži da se odustane od izbora u Novorusiji  - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je tražio da se odustane od zakazanih za 2. novembar izbora u Novorusiji, izjavio je njegov zvanični predstavnik Stefan Dužarik. „Ovi izbori ozbiljno remete Minski protokol i memorandum koji hitno treba da se ispune“, rekao je zvaničnik na konferenciji za novinare.

Porošenko: Svetska zajednica ne priznaje izbore u Donbasu  - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je komentarisao situaciju oko izbora u nekim delovima Donjecke i Luganske oblasti. Bilo kakve izbore koji se održavaju uprkos ukrajinskim zakonima svetska zajednica neće priznati.

Takvo glasanje, rekao je on, će staviti pod pretnju mirovni proces u Donbasu. „Pravedno društvo se može organizovati samo tada kada postoji vladavina prava, kada su izbori pošteni“, upozorio je Porošenko.

Ruski parlament spreman za dijalog sa Radom  - Ruski parlament potvrđuje spremnost za dijalog sa izabranom u Ukrajini Vrhovnom radom i nada se da će Rada biti raspoložena za saradnju, izjavila je novinarima predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

Što se tiče novog sastava Vrhovne rade, jasno je da se ne radi o istomišljenicama i to je još jedno svedočanstvo polarizacije ukrajinskog društva, kao i regiona Ukrajine, kaže Valentina Matvijenko. Ona je ipak izrazila nadu da će nova koalicija u Radi biti „partija mira, a ne rata“.

SAD pozvale Francusku da ne žuri sa predajom prvog „Mistrala“ Rusiji  - "Vašington smatra da je francuski predsednik Fransoa Oland ranije mudro uslovio predaju nosača helikoptera „Mistral“ Rusiji kompletnim poštovanjem minskih sporazuma i obustavom vatre na istoku Ukrajine."

Ovo je saopštila predstavnica američkog Stejt departmenta Dženifer Psaki odgovarajući na molbu novinara da prokomentariše izjavu potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina, koji je rekao da je ruska strana dobila poziv da 14 novembra dođe u Francusku radi predaje prvog broda klase „Mistral“.

Jacenjuk pod određenim uslovima spreman da postane premijer  - Stranka ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka „Narodni front“ je pripremila sopstveni projekat koalicionog sporazuma. Ranije je svoj plan objavila stranka „Blok Petra Porošenka“.

Dokument Jacenjuka sadrži 36 nacrta zakona koje je neophodno usvojiti do kraja godine, kao i plan vlade o asocijaciji Ukrajine sa EU. Premijer predlaže da se koalicija zove „Evropska Ukrajina“ i da se formira ministarski kabinet po principu Evropske komisije – svaki od kandidata će imati 10-minutnu prezentaciju.

Jacenjuk je izjavio da će biti na čelu vlade ukoliko koalicija većine u Radi bude formirana pod njegovim uslovima.

Rusija je raspoložena da se dogovori sa Ukrajinom o isporukama gasa  - Rusija je raspoložena da na trilateralnom susretu (Rusija, Ukrajina, EU)  u Briselu postigne sa Ukrajinom konačni dogovor i potpiše dokumenta o isporuci gasa, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Na poslednjim pregovorima 21. oktobra strane nisu mogle da potpišu takozvani „zimski plan“, predviđen za period do kraja marta, jer Kijev nema sredstva (1,6 mlrd dolara) da se pretplati na četiri milijarde kubika gasa. Evropska komisija takođe nije dala garancije i nije preuzela odgovornost da finansira Ukrajinu.

EU preti Rusiji sankcijama u slučaju da prizna izbore u DNR i LNR  - "Priznanje parlamentarnih izbora u samoproglašenim republikama Donbasa ne samo da neće pomoći u ukidanju sankcija Evropske unije, već može inicirati uvođenje novih sankcija", izjavio je zvanični predstavnik EU u Moskvi Vigaudas Ušackas.

Rukovodstvo EU je zabrinuto željom Rusije da pošalje posmatrače u DNR i LNR i da prizna te izbore, kaže on.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da će Rusija priznati izbore 2. novembra na teritoriji DNR i LNR.

„Blok Porošenka“ objavio plan koalicionog sporazuma  - Pres služba stranke „Blok Petra Porošenka“ javlja da je projekat koalicionog sporazuma već predat strankama „Narodni front“ premijera Arsenija Jacenjuka i „Samopomoć“ gradonačelnika Lavova Andreja Sadovoja.

Sporazumom je predviđena privatizacija svih rudnika uglja i ponuđeni su predlozi za isporuke gasa. Ukoliko ti predlozi budu odobreni, jedna zemlja već od 2018. godine neće moći da isporučuje više od 30 odsto ukrajinskih potreba za gasom.

Parlamentarni izbori u Ukrajini su održani 26. oktobra.

U Donjeckoj Narodnoj Republici počelo internet glasanje  - Počelo je internet glasanje parlamentarnih izbora Donjecke Narodne Republike, rekli su u Centralnoj izbornoj komisiji.

Stanovnici DNR koji se nalaze van predela republike će moći da glasaju preko interneta. Potrebno je samo da se registruju na sajtu CIK-a republike i pošalju svoja skenirana dokumenta.

Internet glasanje je organizovano pre svega za ljude na teritoriji koju kontrolišu kijevske vlasti.

Rosoboroneksport dobio poziv da preuzme prvi „mistral“  - Rosoboroneksport je dobio poziv da 14. novembra preuzme prvi nosač helikoptera klase „mistral“ i prisustvuje porinuću drugog broda, izjavio je potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin.

Upravo su 14. novembar kao mogući datum za predaju broda ranije spomenuli predstavnici sindikata francuskog brodogradilišta. Zvanično informacija nije potvrđena.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera „mistral“ su potpisali Rosoboroenksport i francuska kompanija DCNS 2011. godine u vrednosti od 1,2 milijardu evra. Realizaciji ugovora se suprotstavljaju Sjedinjene Države, a Francuska je više puta izjavljivala da neće isporučiti brodove.

Kijev povukao potpis sa sporazuma o liniji podele u Donbasu  - Kijev je bez objašnjenja povukao potpis svog predstavnika generala Jurija Dumanskog sa dokumenta o liniji podele između Narodne vojske i ukrajinskih snaga bezbednosti na istoku zemlje, izjavio je prvi potpredsednik vlade Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin.

Uz posredovanje OEBS-a i Rusije kijevske vlasti i Narodna vojska su postigli sporazum o primirju od 5. septembra. Takođe su usaglašena neka pitanja o statusu Donbasa. Strane su se dogovorile o stvaranju tampon zone od 30 kilometara.

SAD pozivaju RF da oslobodi optuženog pilota Nadeždu Savčenko  - Sjedinjene Države smatraju da je odluka ruskog suda u pogledu ukrajinskog pilota Nadežede Savčenko, optužene za saučesništvo u ubistvu ruskih novinara, revoltirajuća i pozivaju na njeno neodložno oslobađanje, izjavila je predstavnica Stejt departmenta Dženifer Psaki.

U Rusiji je Savčenko optužena za umešanost u ubistvo dvojice novinara ruske državne televizije u junu u borbenim operacijama. Savečenko sve optužbe kategorično odbacuje. Istraga u ovom krivičnom delu i pritvor Savčenko produženi su do 13. februara. Istraga će se u tom periodu baviti pronalaženjem svedoka i drugim segmetnima kriminalne aktivnosti pilota.

U Rusiji pokrenut krivični postupak o napadu na ambasadu RF u Kijevu  - Istražni komitet RF je pokrenuo krivični postupak o napadu na ambasadu Rusije u Kijevu 14-15. juna 2014. godine.

U akciji je učestvovalo više od 1.500 ljudi. Među njima su bili članovi nacionalističkih organizacija „Desni sektor“, „Samoodbrana Majdana“. Oni su bili naoružani sekirama, bejzbol palicama, kamenjem, Molotvljevim koktelima. Skandirajući antiruske parole, oni su oštetili i uništili 7 diplomatskih automobila, i uništili popločanu kaldrmu ispred ambasade. Ukrajina - iz minuta u minut -

Radikali su posle toga razbili sve prozore i pokušali da zapale zgradu ambasade. Ambasadi je naneta materijalna šteta na desetine miliona rubalja.

Kijev će odlučiti o ruskom humanitarnom konvoju posle konsultacija sa Crvenim krstom  - Kijev će doneti odluku o ruskom humanitarnom konvoju posle konsultacija sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, rekao je predstavnik MSP-a Ukrajine Jevgenij Perebijnis.

Kontrola ukrajinskih carinika i graničara je neophodan uslov za isporuku pomoći, rekao je on. „Još jedan uslov je da pomoć podeli Crveni krst“, rekao je predstavnik spoljnopolitičkog resora Ukrajine.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.10.[2014-10-31 08:07:31]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Roskosmos: Potvrđeno da u kosmosu žive mikroorganizmi[2014-10-31 08:04:38]

„Analizom uzoraka, koje su uzele posade MKS, su dobijeni unikatni podaci, koji potvrđuju da na spoljnoj...

Švedska priznala državu Palestina[2014-10-30 18:00:45]

Vlada Švedske je priznala Palestinu kao državu. To je važan korak, koji potvrđuje pravo Palestinaca na...

Aleksandar Novak: Dogovoreni glavni uslovi za nastavak isporuke gasa u Ukrajinu[2014-10-30 17:48:49]

Na pregovorima u Briselu su dogovoreni glavni uslovi za nastavak isporuke gasa u Ukrajinu. To je...

U Austriji pokazan prvi u svetu serijski leteći automobil[2014-10-30 17:46:13]

U Austriji je održana prezentacija prvog u svetu serijskog letećeg automobila. Automobilu za poletanje nije potreban...

Ukoliko Moskva prizna izbore u DNR i LNR, to može pojačati sankcije protiv Rusije[2014-10-30 17:39:43]

Evropska unija može pojačati sankcije protiv Rusije, ako vlasti RF priznaju izbore u DNR i LNR,...

TV kanal „Rosija sevodnja“ počinje emitovanje specijalno za Britance[2014-10-30 17:36:13]

TV kanal „Rosija sevodnja“ počinje emitovanje specijalno za britanske gledaoce. Program će se emitovati iz svog...

Balkan i gasni triler: moguće obustave, ali bez potpunog smrzavanja[2014-10-30 17:32:22]

Nastavak pregovora između Rusije, Ukrajine i EU po pitanju isporoke gasa, bila je tema konferencije za...

Iz Srbije u rodnu Rusiju na sportske igre u Soči[2014-10-30 17:24:51]

Na inicijativu Rossotrudničestva, u aprilu 2015. godine u Sočiju će biti održane svetske omladinske igre sunarodnika,...

Omega[2014-10-30 16:59:32]

Polovina domaćinstava u Srbiji je prešlo na druge energente, zbog konstantnog poskupljivanja gasa. Ova vlast to...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.