Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2016, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 28.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29
.04.



MO DNR: Kijevske snage napale 213 puta teritoriju DNR Tokom noći kijevske snage nisu mirovale. Napadi su vršeni na svim pravcima. Eksplozije su se čule na području Dokučaevska, donjeckog aerodroma, Volvo Centra a takođe i u okolini Gorlovke u Zajcevu i Širokoj Balki.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 213 puta napale teritoriju DNR. Najintenzivnije su napadali Dokučaevsk, Jasinovatu, Petrivski i Trudovski rejon Donjecka, Zajcevo, Kominternovo, Spartak, Sahanku i rudnik Gagarina. Situacija u zemlji ostaje napeta.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za vanredne situacije DNR upozoravaju stanovništvo da je povećana opasnost od diverzantskih i terorističkih grupa. Ministarstva upozoravaju građane da postoji opasnost od postavljanja eksplozivnih sredstava po drumovima i pešačkim stazama, a takođe na putevima koji idu ka grobljima. Građanima se savetuje da se kreću poznatim maršutama i da ako primete bilo kakav sumnjiv predmet odmah kontaktiraju ministarstva.

MO DNR o situaciji na frontu

Sprečen pokušaj ubistva predsednika Donjecke Republike Ministarstvo državne bezbednosti Donjecke narodne republike sprečilo je pokušaj diverziono-terorističkog akta na predsednika DNR Aleksandra Zaharčenka.

„Pripadnici Ministarstva državne bezbednosti kao rezultat sprovođenja operativne istrage zadržali grupu državljana Ukrajine koji su ušli sa teritorije koju kontroliše Kijev. Oni su sa sobom imali jako eksplozivno sredstvo koje su maskirali kao deo enterijera“, saopšteno je u Ministarstvu.

Prema podacima Ministarstva, ranije su saučesnici ovih lica proučili maršrutu kretanja Aleksandra Zaharčenka i njegovo mesto prebivanja. Prema planu terorista, eksplozija je trebalo da se dogodi prilikom posete Zaharčenka streljani „Artemida“ u Donjecku.

Trenutno su svi osumnjičeni u pritvoru i sprovode se istražne aktivnosti.




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.04.



SB UN bez konsenzusa o predlogu Rusije o Ukrajini  Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu postigli konsenzus o predlogu za saopštenje o ispunjavanju Minskog sporazuma i događajima u Odesi 2. maja 2014. godine koji je dala Moskva i osnovna odgovornost za to pada na SAD i Veliku Britaniju, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Rusija je u četvrtak podnela Savetu bezbednosti dokument na razmatranje. U njemu je Moskva predložila da UN potvrdi neophodnost ispunjavanja Minskog sporazuma i da pozove da se istraži tragedija u Odesi 2. maja 2014. godine.

Tokom zasedanja Čurkin je naveo da je za 24 časa samo od Ukrajine dobijena reakcija, a ona je predlog ocenila neprihvatljivim. Ruski diplomata obratio se članovima SB sa predlogom da prouče i usvoje zajednički projekat.

Zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Mišel Sison izjavila je da su SAD spremne da rade na saopštenju ako on bude odražavao opštu situaciju u Ukrajini, koja se, prema njenim rečima, pogoršala zbog akcija Rusije.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da u dokumentu koji je predložila Moskva nisu navedeni položaj Nadežde Savčenko osuđene u Rusiji za ubistvo novinara i situacija na Krimu. Kao rezultat svega toga, ruski predlog je odbijen.

Nakon sastanka SB Čurkin je novinarima saopštio da je prilično „besramno da Amerikanci i Englezi nisu prihvatili naš predlog“.

„Kada Amerikanci počinju da govore nema ovoga, nema onoga to je smešno, zato što postoji niz mera koje treba ispuniti. SAD nisu učestvovale u izradi tih mera“, dodao je Čurkin.

„Naši američki prijatelji, naravno, pokazali su se u svom svom sjaju. Oni govore da žele konstruktivno da pomažu realizaciji, ali kada dođe do toga, onda daju potpuno drugačije signale i izjave“, primetio je Čurkin.

Ukrajina upozorava: Ukrajince muče u Rusiji  
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine preporučilo je građanima zemlje da pred putovanje u Rusiju ocene moguće rizike.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine posavetovalo je građanima da se uzdržavaju od putovanja u Rusiju zbog „neosnovanog zadržavanja“ i „mučenja“ na granici dveju zemalja, navodi se na sajtu spoljnopolitičkog resora Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine sa zabrinutošću navodi da se nastavljaju slučajevi neosnovanog zadržavanja građana Ukrajine na teritoriji Ruske Federacije, odsustvo humanog odnosa prema Ukrajincima od strane ruske policije, čije ponašanje nije u skladu sa ljudskim dostojanstvom, primena nedopustivih metoda prema našim građanima fizičkog i psihološkog šikaniranja, među kojima i mučenja“, navodi se u izjavi.

U vezi sa tim, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je preporučilo svojim građanima da realno procene „postojeće rizike i pretnje“ i pažljivo uravnoteže potrebu za putovanjem u Rusiju.

Odred od 300 ultranacionalista stigao u Odesu  
U Odesu su stigli ekstremisti odreda „Azov“ iz Marijupolja radi čuvanja reda i mira u gradu, saopštio je guverner Odeške oblasti Mihail Sakašvili na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Ukrajinska pravda“ je saopštila da su pripadnici Nacionalne garde počeli da se grupišu u gradu pre dve nedelje. Ekstremisti pripadaju jedinici „Azov“.

„Već je stiglo prvih 300 ljudi, a tokom narednih dana se očekuju i ostali“, ovako je Sakašvili prokomentarisao saopštenje lista.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo ranije da je policija dobila odobrenje da otvara vatru u slučaju „agresivnih akcija uz primenu oružja“. Savetnik ministra Zorjan Škirjak je naveo da se jedinice nalaze u stanju pune borbene gotovosti.

Pripadnici „Azova“ su novinarima ispričali da je puk stigao u Odesu radi učešća u antiterorističkim vojnim vežbama. Pritom, predstavnik puka je obećao da će ispuniti bilo koje naređenje koje dobije.

Sakašvili je juče izjavio da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio da se u Odesu pošalje dodatnih hiljadu policajaca i pripadnika Nacionalne garde „radi zaštite javnog reda“. Kasnije je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Zorjan Škirjak negirao ove reči i pozvao na „prekid histerije“.

Situacija u Odesi se pogoršala uoči godišnjice tragedije koja se dogodila pre dve godine. Nakon smene vlasti u Ukrajini, aktivisti „antimajdana“ su u znak protesta postavili šatore na Kulikovom polju u Odesi. Drugog maja 2014. godine na Grčkom trgu su počeli neredi koji su se završili paljenjem Doma sindikata, u kojem su se nalazili sakriveni protivnici vlasti. Tada je poginulo 48 osoba, dok je 250 ranjeno.

Francuska skupština podržala rezoluciju za ukidanje sankcija Rusiji  
Francuska skupština je podržala rezoluciju kojom se poziva na ukidanje sankcija Rusiji.

Poslanici Nacionalne skupštine Francuske (donjeg doma parlamenta) većinom glasova su podržali rezoluciju koju je predložila opozicija, a kojom se Vlada zemlje poziva da bude protiv produžetka evropskih sankcija Ruskoj Federaciji.



U glasanju je učestvovalo 98 poslanika donjeg doma parlamenta, Za je glasalo 55, dok je protiv bilo 50.
Ukrajina - iz minuta u minut -
U junu će EU razgovarati o sankcijama protiv Rusije. Premijer Italije Mateo Renci je izjavio da neće biti automatskog produženja sankcija — pitanje će biti tema razgovora šefova država i vlada.
Adoption de la résolution sur la levée des sanctions contre la Russie. Votant: 101. Majorité: 50. Pour: 55. Contre: 44. 2 Abst. #DirectAn
— Assemblée nationale (@AssembleeNat) April 28, 2016

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 29.04.

Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.