Izvor: Vostok.rs, 13.Feb.2016, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 12.02.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 11.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


 
VIDEO VESTI



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 12.02
.



LNR: Kijev prebacio S-300 u Donbas - Kompleks S–300 može da uništi civilnu avijaciju, naveo je zamenik načelnika štaba Korpusa narodne policije Luganske Narodne Republike Igor Jaščenko.

U mestu Petrenko u Donbasu koje se nalazi pod kontrolom kijevskih snaga primećeni su protivvazdušni raketni kompleksi S–300, saopštio je zamenik šefa štaba Korpusa narodne policije Luganske Narodne Republike Igor Jaščenko.

Osim toga, prema podacima obaveštajnih službi samoproglešene Republike u rejonu još jednog grada Čugunki koji se takođe nalazi pod kontrolom ukrajinske vojske uočeni su PVO sistemi „Strela“. Jaščenko je izjavio da su akcije Oružanih snaga Ukrajina u Luganskoj Narodnoj Republici nastavak kršenja Minskog sporazuma, a pomenuto naoružanje može da obara civilne avione.

Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko, sa svoje strane, izrazio je mišljenje da je Kijev spreman da obnovi velike borbe i da upravo iz tog razloga nastavlja da gomila vojsku i naoružanje u blizini linije razgraničenja.




 
 
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 12.02.



EU će u julu razmatrati slabljenje antiruskih sankcija - Pitanje slabljenja sankcija EU prema Rusiji, kako se očekuje, biće razmotreno u Briselu u julu nakon pregleda uticaja sankcija, saopštio je diplomatski izvor.

„U EU se sve jače čuju glasovi o potrebi smekšavanja ograničavajućih mera prema Rusiji. O tom pitanju može biti reči u julu kada će biti napravljen još jedan u nizu pregled uticaja sankcionog režima. U vezi sa tim na Moskvu i Kijev je bio izvršen pritisak sa ciljem da se preduzmu što veće napore za realizaciju Minskog sporazuma“, rekao je diplomatski izvor.

Prema njegovim rečima, za ukidanje ekonomskih sankcija zainteresovani su pre svega Nemačka, Francuska, Italija, dok su protiv Poljska i baltičke zemlje.

Ranije je šef međupartijske grupe za Rusiju Parlamenta Velike Britanije konzervativac Edvard Li izjavio da će sankcije prema Moskvi biti oslabljene u zavisnosti od traženja kompromisa po pitanju Donbasa.

EU ne može da vodi biznis u Rusiji ignorišući njene interese - Dok u EU budu ignorisali legitimne interese Rusije, na tržištu Rusije i Evroazijske unije radiće drugi partneri, izjavio je ruski premijer.

„Ako partneri iz EU žele da čitaju lekcije i ignorišu naše zakonite interese, kao što je bio slučaj sa asocijacijom EU–Ukrajina, onda, čitajte lekcije! Međutim, na našem tržištu, na objedinjenom tržištu Evroazijskog ekonomskog saveza biznis će voditi drugi partneri. Tu, kako se kaže, nema ništa lično“, rekao je Medvedev.

On je naglasio da sada drugi, ne samo ruski, proizvođači popunjavaju oslobođene delove ruskog tržišta. Svoj udeo u poslovanju povećavaju azijski, latinoamerički i drugi dobavljači.

„Međutim, mi ipak očekujemo da će razum prevladati, da će se ekonomska logika, logika uzajamne koristi, vratiti u naše odnose sa EU“, naveo je šef Vlade Rusije.

Prema njegovim rečima, već sada nezvanično pristižu molbe evropskih kolega za ukidanje ruskih kontrasankcija.

„Oni se posebno brinu za svoje farmere. Međutim, i u Rusiji slušamo stavove naših poljoprivrednika: ’Molim vas, sačuvajte ovaj režim, dozvolite da stanemo na noge, isplatimo investicije‘. I ja kao šef Vlade obavezan sam da uzimam u obzir ta gledišta“, naglasio je Medvedev.

Prema rečima premijera, Rusija ne namerava da otpočinje pregovore o uslovima ukidanja sankcija, jer ih sama nije ni inicirala, pa tih tema nema na dnevnom redu Minhenske konferencije o bezbednosti.
Medvedev: Rusija čeka prvi korak EU - Neophodno je ukinuti ekonomske sankcije, Rusija je za to spremna, ali je neophodno da prvi korak učini Evropa, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Potrebno je pronaći snagu i priznati da je vreme da se ukinu ekonomske sankcije koje ne vode ničemu dobrome, ni Evropi ni Rusiji. Naša zemlja je spremna, međutim prvi korak mora da preduzme EU“, rekao je Medvedev.

Govoreći o odnosima Nemačke i Rusije, Medvedev je rekao da su oni pomalo nezdravi, ali da ih je moguće zalečiti.

„Lek je veoma jednostavan, glavno je uspostaviti dijalog poverenja. Biznismeni odavno veruju jedni drugima, ali iako je trgovinska saradnja opala, ne smanjuje se broj kompanija koje su na tržištu“, rekao je Medvedev.

Medvedev je ponovio da je trgovinska saradnja između Rusije i EU opala za 40 odsto.

Govoreći o evropskoj politici prema migrantima, Medvedev ju je okarakterisao potuno neuspešnom.

„Možda se ovo neće sviđati mojim kolegama iz Evrope, ali migraciona politika koju sprovodi EU doživela je potpuni neuspeh, apsolutni fijasko. Zar je moguće da niko nije mogao to da predvidi pre nekoliko godina“, rekao je premijer.

Medvedev je dodao da je to ogroman problem, i da je EU sama za to kriva.

Ukrajina zabranila emitovanje 15 ruskih kanala - Ukrajinska Radiodifuzna agencija zabranila je prikazivanje 15 ruskih kablovskih televizijskih kanala.

Odluka je doneta na osnovu rezultata monitoringa tih programa koji se reemituju na teritoriji Ukrajine i koji nisu potpisnici konvencije.

Odluka će stupiti na snagu mesec dana nakon usvajanja.

Prema rečima direktora ukrajinske Radiodifuzne agencije Jurija Artemenka, ti programi su pretnja po nacionalnu bezbednost i prikazuju reklame koje su zabranjene u Ukrajini.

Pored toga, kako je rekao, na tim kanalima se prikazuju emisije koje vode novinari i predstavnici ruske elite koji, prema mišljenju ukrajinskih vlasti, stvaraju pretnju ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti.

Krajem decembra prošle godine ukrajinsko Ministarstvo kulture objavilo je spisak od 83 ljudi kojima je zabranjena javna delatnost u Ukrajini. Među njima su se našli i lider rok grupe Limp bizkit Fred Darst, bokser Roj Džouns Mlađi, ruski pevač Aleksandar Rozenbaum i mnogi drugi. Pored toga, Kijev je zabranio emitovanje oko 400 ruskih filmova i serija.

Berlin se nada povratku Rusije u G8 - Nemačka očekuje da će se zemlje vratiti formi „velike osmorke“ i da će je koristiti za razgovore o važnim međunarodnim temama, izjavio je ambasador zemlje u Moskvi Rudiger fon Frič.

Nemačka se nada povratku Rusije u sastav G8, kao rezultat normalizacije uzajamnih odnosa, rekao je ambasador Nemačke u Moskvi Rudiger fon Frič.

„Naravno, nadamo se tome“, saopštio je ambasador odgovarajući na ovo pitanje.

On je naveo da se Nemačka nada da će „jednog predivnog dana ponovo, kao partneri, sedeti za velikim pregovaračkim stolom u okviru "velike osmorke" i iskoristiti je kao forum za vođenje dijaloga o važnim međunarodnim temama“.

„To što danas ne valja je rezultat situacije koja je nastala kao rezultat konflikta čija je žrtva Ukrajina“, izjavio je Fon Frič.

Prema njegovim rečima, „od samog početka ovog konflikta Nemačka je sa svojim partnerima radila na postizanju odluke putem dijaloga“.

„Čini mi se da smo ovde ostvarili određene rezultate. Konačan rezultat treba da bude povratak normalizacije uzajamnih odnosa, nakon čega ćemo se ponovo kao partneri naći za pregovaračkim stolom u okviru ’velike osmorke‘“, uveren je diplomata.




Video vesti za 12.02.




OEBS na mestu granatiranja u Donjecku

Basurin o situaciji na frontu

Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 12.02.

Izvor: Vostok.rs, 13.Feb.2016

 . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.