Izvor: Blic, 01.Jul.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina blokirana, ali tranzit ruskog gasa ka Evropi nije poremećen

Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u evropske zemlje nije poremećen uprkos današnje odluke Moskve da prekine isporuke ovog energenta ukrajinskom distrubuteru zbog spora oko cene u trećem kvartalu.

"Ukrajina od danas ne dobija gas od Rusije. Tranzitne zalihe su normalne", izjavio je portparol kompanije "Ukrtransgas" Maksim Beljavski.

Rusija je predložila da se ne menja cijena iz drugog kvartala od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 247 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, sa popustom od oko 40 dolara za 1.000 kubnih metara. Iz Kijeva, međutim, traže bolje uslove.

Ukrajinska državna energetska kompanija "Naftogas" saopštila je juče da razgovori nisu uspeli i da će prestati da kupuje gas od Rusije dok ne budu dogovoreni novi uslovi.

Ruski "Gasprom" saopštio je danas da novih isporuka gasa Ukrajini neće biti bez avansnog plaćanja i da nije bilo uplate za jul.

Ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin rekao je da će Ukrajina kupovati gas iz drugih izvora i da će nova runda razgovora sa Rusijom biti održana u septembru.

"Gasprom" isporučuje Evropi trećinu gasa koja je potrebna, a polovina te količine transportuje se preko Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija zaustavila isporuke gasa Ukrajini

Izvor: EurActiv Srbija, 01.Jul.2015

Gasprom je 1. jula prestao da isporučuje gas Ukrajini nakon neuspelih razgovora o ceni tog energenta, saopštili su iz ruske kompanije. Dogovor je izostao jer Ukrajina nije pristala na popust koji je nudila Rusija od 40 dolara već je tražila 100 dolara. Nesporazumi oko cena nisu novost u odnosima...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.