Švedska vojska u pripravnosti

Izvor: B92, 31.Avg.2014, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska vojska u pripravnosti

Švedska armija je danas saopštila da je intenzivirala obaveštajnu aktivnost i da je povećan obim ljudstva u pojedinim štabovima povodom krize u Ukrajini.

Podsetimo, nešto ranije je švedski premijer uporedio sadašnje ponašanje Rusije sa onim iz hladnoratovskog perioda.

Prema rečima portparola švedske armije Niklasa Englunda, takođe je odlučeno da se dva borbena aviona "gripen" prebace na ostrvo Gotland, istočno od švedskog kopnenog dela, gde će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u boljoj poziciji da brzo reaguju na situaciju u oblasti Baltika, prenosi AFP.

Nije doneta i odluka da se poveća ukupan nivo pripravnosti švedskih vojnih snaga, naglasio je Englund.

Švedski premijer Frederik Reinfelt izjavio je kasno sinoć za novinsku agenciju TT kako Švedska nije suočena ni sa kakvom neposrednom pretnjom, ali da se Rusija ponaša sa većim samopouzdanjem, a to je ponašanje "kakvo smo videli u doba Hladnog rata i koje se sada vraća".

Strahovanja od širih konfrontacija s Rusijom su se povećala nakon što je NATO objavio kako je Rusija poslala najmanje 1.000 ljudi preko granice s Ukrajinom da pomognu kontra-ofanzivu proruskih snaga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.