Razmena dobrih praksi socijalne i obrazovne inkluzije Roma

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Dec.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena dobrih praksi socijalne i obrazovne inkluzije Roma

U okviru studijske posete Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta iz Ukrajine, u zgradi Grada održan je okrugli sto pod nazivom “Lokalne politike i primeri dobre prakse i međusektorske saradnje na području socijalne i obrazovne inkluzije Roma“. Ovu mrežu čine predstavnici nacionalnih i lokalnih institucija iz Ukrajine, predstavnici osnovnih škola, predškolskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ustanova, organizacija civilnog društva koje rade na polju obrazovanja. Članovi Mreže podrške romskoj deci REYN -a iz Ukrajine, tokom ove posete, imaće prilike da razmene iskustva i primere dobre inkluzivne prakse sa kolegama koji rade na obrazovnim programima podrške romskoj deci u Srbiji. Učesnike ovog skupa, u ime grada Kragujevca pozdravio je Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Grad podržava razvoj romske zajednice što je potvrdio i potpisivanjem deklaracije o unapređenju položaja Roma. Ovu deklaraciju potpisao sam sa predstavnicima 19 gradova i opština, i ona predstavlja koordinaciju između Vlade, lokalne samouprave, civilnog sektora i donatora. Prema zvaničnim podacima, u Kragujevcu živi 1482 Roma, međutim, prema procenama romskih organizacija, smatra se da je taj broj mnogo veći. Osnovni problem je neizjašnjavanje Roma. Što se tiče obrazovanja, zvanično je evidentirano 624 učenika predškolskog i školskog uzrasta, oko 60 učenika u srednjem obrazovanju i oko 30 studenata. Nazalost, mali je broj studenata koji završe studije. Grad je ove godine obezbedio besplatne udžbenike  i opremu za đake prvake, angažovano je šest pedagoških asistenata, a preduzimaju se afirmativne mere za upis đaka i studenata u srednje škole i na fakultete - istakao je Manojlović.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici predškolskih ustanova iz Kragujevca, Preventivnog centra Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i romskih organizacija.  Predstavnici predškolskih ustanova predstavili su iskustva i primere dobre prakse na lokalnom nivou u programima ranog razvoja, a svoja iskustva predstavio je i Lokalni tim za podršku romskoj deci i porodici.

Vreme koje smo proveli u Srbiji, daje nam osnove da smatramo da su naši problemi slični, ali pošto se trudimo da rešimo te probleme, verovatno ćemo doći do rešenja na različite načine. Biće nam verovatno interesantan vaš način rešavanja problema, a vama se možda dopadnu neka od naših rešenja. Grad Užgorod je administrativni centar Zakarpatske oblasti u kojoj živi veliki procenat romske populacije. Zato je pitanje inkluzije veoma važno za nas - istakla je Oksana Babunić, načelnica odeljenja za obrazovanje Zakarpatske oblasti, grada Užgoroda.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.