Izvor: Akter, 13.Okt.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakete tipa BUK srušile avion na letu NH17

Avion Malezijske aviokompanije na letu MH17 srušila je raketa zemlja-vazduh tipa BUK iznad istočne Ukrajine

To je danas saopštio holandski Odbor za bezbednost predstavljajući rezultate zvanične istrage te nesreće.

Avion "Malejžan erlajnsa" MH17 sa 298 ljudi srušen je 17. jula 2014. dok je preletao istočnu Ukrajinu gde su se bile u toku borbe između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
"Letilica MH17 se srušila posle detonacije bojeve glave izvan aviona na levoj strani kokpita", rekao je direktor holandskog Odbora za bezbednost Tjibe Justra (Tjibbe Joustra) na konferenciji za štampu na kojoj su predstavljeni rezultati 15-omesečne istrage međunarodng tima koji je predvodila Holandija.

"Ta bojeva glava odgovara tipu raketa instaliranih na BUK raketnim sistemima zemlja-vazduh", rekao je on.

Istraga je utvrdila da je raketa eksplodirala manje od jednog metra ispred kokpita, i da je ubila tri člana posade unutra i odlomila prednji deo aviona.

Istraga međutim nije utvrdila odakle je raketa ispaljena.

Holandski odbor je identifikovao površinu od 320 kvadratnih kilometara sa koje je, kako je navedeno, raketa koja je sušila aviona ispaljena. Odbor je odbio dalje da komentariše tačnu lokaciju sa koje je lansirana. Cela identifikovana teritorija je u to vreme bila u rukama pobunjenika.

Justra je rekao da su ukrajinske vlasti imale "dovoljno razloga" da potpuno zatvore vazdušni prostor u toj oblasti ali da "niko nije mislio" na moguću pretnju civilnim avionima.

Fragmenti rakete nađeni u telima posade iz kokpita kao i tragovi farbe omogućili su istražiteljima da identifikuju raketu kao BUK, rekao je Jaustra.

Holandski istražitelji su prikazali rekonstruisani prednji deo aviona na letu MH17.  Kljun aviona, kokpit i biznis klasa Boinga 777 rekonstruisani su od delova letelice nađenih na mestu nesreće i prevezenih u vazdušnu bazu Gilze-Rijen u južnoj Holandiji.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je avion srušen raketom koju su ispalili proruski pobunjenici ili ruske snage sa teritorije pod kontrolom pobunjenika.

Ruski proizvođač sistema za protivvazduhoplovnu odbranu Almaz-Antej odbacio je danas zaključke istrage da je raketa zemlja-vazduh tipa BUK ispaljena s teritorije pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, kako su objavili mediji pre zvaničnog objavljivanja rezultata.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.