Otvoren 30. Beogradski džez festival

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 30. Beogradski džez festival

Ukrajinski saksofonista Maksim Maks Kočetov, već nekoliko godina Beograđanin i član Big benda RTS, sa svojim kvartetom otvorio je u Domu omladine jubilarni 30. Beogradski džez festival.

Beogradski džez festival, osnovan 1971. godine, ističe se među internacionalnim dešavanjima u Srbiji jer je najstariji i najugledniji džez festival, prenosi Tanjug.

Kao potvrdu da uživa najviši renome na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetskoj džez sceni, u godini jubileja dobio je veliko priznanje, primljen je u Evropsku džez mrežu, kao jedini iz Srbije. 

Publici se pre koncerta obrato gradski menadžer Goran Vesić, koji je poručio da je festival prava i istinska vrednost Beograda.

"Već ove godine, uprkos teškoj finansijskoj situaciji uspeli smo da za organizaciju festivala izdvojimo skoro 40 odsto više sredstava nego prošle godine. To ćemo raditi i narednih godina i trudićemo se da damo svoj doprinos, da pomognemo ovim divnim ljudima koji svake godine organizuju festival", rekao je Vesić.

Obećao je da će Grad Beograd nastojati i ubuduće da obezbedi sredstva kako bi festival bio sve bolja kulturna manifestacija, koja će nas održavati na kulturnoj mapi Evrope.

V.d. direktor Doma Omladine Marko Stojanović istakao je da džez festival obeležava jubilej u godini jubileja: 50 godina postojanja i rada DOB-a, 70 godina od oslobođenja Beograda i 100 godina od Velikog rata,

Kako je rekao, ova godina je godina pobede džez muzike u Srbiji, koja je odgajala svoju publiku tokom 29 prethodnih festivala.

Kritičar i istoričar popularne kulture Milan Vlajčić, koji prati Beogradski džez festival od osnivanja, podsetio je na dugu i složenu istoriju džez festivala.

Da nije bilo prekida od 15 godina u teškim devedesetim godinama, festival bi sada imao 44. izdanje, istakao je Vlajčić.

Nakon svečanih govora i muzičkog pozdrava umentičkog direktora Milivoja Miće Markovića, kvartet Maksa Kočetova održao je koncert u Velikoj sali DOB-a.

Koncert je održan bez publike, samo za zvanice kao "zagrevanje" za veliku džez feštu na kojoj će do 27. oktobra nastupiti najbolji džez umetnici iz sveta i Srbije.

U prepunoj sali DOB zatim je nastupio američki džez trio Children of the Light, velike džez zvezde, virtuozni pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd.

Svoje originalne kompozicije i aranžmane muzike u formaciji klavirskog trija predstavili su i muzičari članovi kvarteta Vejna Šortera, po mnogima najkreativnijeg džez sastava današnjice.

Nakon američkog džeza, publici se premijerno predstavio norveški trubač, kompozitor i producent Nils Peter Molvaer, jedan od pionira "džeza budućnosti". On povezuje džez sa brojnim žanrovima popularne muzike (ambijent, haus, elektronika, brejkbit, hip-hop, rok i pop).

Na ovogodišnjem festivalu poklonike džeza očekuju koncerati najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Danske, Portugalije i Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvoren jubilarni 30. Beogradski džez festival

Izvor: Studio B, 25.Okt.2014, 08:06

Ukrajinski saksofonista Maksim Maks Kočetov, već nekoliko godina Beograđanin i član Big benda RTS, sa svojim kvartetom otvorio je sinoć u Domu omladine jubilarni 30.Beogradski džez festival...Na svečanom otvaranju Beogradskog džez festivala, manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.