Obezbeđen gas za Ukrajinu, ali ne i za Donjeck i Lugansk

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđen gas za Ukrajinu, ali ne i za Donjeck i Lugansk

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Evropske unije postigli su dogovor o nastavku isporuka gasa Ukrajini i EU, ali ne i o snabdevanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, saopšteno je juče uveče iz Brisela.

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič je u saopštenju za medije izrazio zadovoljstvo što je sa ruskim ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << energetke Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Demčišinom napravljen dogovor o takozvanom zimskom paketu ruskog gasa.

"Ukrajinske potrebe za gasom će ovim dogovorom biti namirene, a dobio sam i uveravanja da su isporuke za EU obezbeđene", poručio je komesar.

Ruski ministar Novak izjavio je, međutim, da tokom trilateralnih pregovora u Briselu nije postignut i dogovor o tome ko će platiti gas za region Donbasa, koga kontrolišu pobunjenici.

"Nismo postigli saglasnost, jer je reč o spornom i tehnički komplikovanom pitanju", izjavio je Novak nakon pregovora i dodao da će gas za Donbas biti izuzet iz zimskog paketa.

Ukrajinsko gasno preduzeće Naftogas je nedavno obustavilo snabdevanje gasom ovog regiona uz obrazloženje da je infrastruktura gasovoda oštećena u borbama ukrajinske vojske sa proruskim separatistima.

Novak je, međutim, najavio da će Rusija nastaviti da snabdeva Donbas preko tamnošnjeg preduzeća Donjecktransgas, koje je direktno priključeno na ruski gasovod.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.