OEBS saopštio da se nastavlja sukob u Donbasu uprkos prmirju

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2017, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS saopštio da se nastavlja sukob u Donbasu uprkos prmirju

Članovi Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini saopštili su da se u blizini patrole u petak čule pucnjava iz pešadijskog naoružanja i eksplozija.

U subotu ujutru u Donasu je stupilo na snagu primirje koje traje tokom letnje žetve. To je četvrti pokušaj ove godine da se zaraćene strane prisile da polože oružje i dopuste da se u regionu Donbasa nastavi miran život, prekinut nakon više od tri godine borbi.

„Dana 23. juna patrola Specijalne posmatračke misije, koja se sastojala od dva oklopna vozila i šest pripadnika misije, nalazila se u Zolotoje 4, stambenoj oblasti pod kontrolom Vlade, na oko 300 m severno od područja razdvajanja Zolotoje (60 km severozapadno od Luganska). U 10 sati i 38 minuta za manje od minuta patrola je čula intenzivnu pucnjavu iz vatrenog oružja malog kalibra (otprilike 50 do 100 metaka), dve eksplozije procenjene kao pucnjava iz minobacača (82 mm) i tri odlazeće granate automatskog raketnog bacača (tipa AGS), sve na oko 100 m jugoistočno. U 10 sati i 42 minuta Misija je čula tri do četiri rafala teškog mitraljeza, koje je pratio neodređeni broj pucnjeva od 150 do 200 m jugoistočno“, navodi se u saopštenju.  

Ranije je saopšteno da će prvi zamenik šefa Specijalne posmatračke misije OEBS-a za Ukrajinu Aleksandar Hug u subotu posetiti zonu razdvajanja snaga i tehnike u oblasti Donbasa u naselju Zolotoje.

Pauzi u neprijateljstvima početkom nedelje posredovala je trilateralna kontakt grupa, sastavljena od ruskih, ukrajinskih i medijatora OEBS-a.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.