Moguće ukidanje sankcija Rusiji korak po korak

Izvor: Vostok.rs, 28.Maj.2016, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće ukidanje sankcija Rusiji korak po korak

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer smatra da se o postepenom ukidanju sankcija Rusiji može govoriti ukoliko bude napredovanja u ispunjavanju odredbi Minskog sporazuma krajem juna.

„Nadam se da ćemo krajem juna moći da uočimo napredak i tada ćemo moći da vidimo da li ima mogućnosti da se sankcije ukidaju korak po korak ili se treba pridržavati mera koje preduzimamo sada“, rekao je Štajnmajer tokom posete Talinu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Luganska i Donjecka, koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima je poginulo više od 9.000 ljudi.

Pitanje rešavanje situacije u Donbasu razmatra se na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koji preporučuju korake za suzbijanje sukoba.

Održavanje izbora u Donbasu jedna je od ključnih etapa rešavanja sukoba u Ukrajini, u skladu s Minskim sporazumom.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.