Međunarodno takmičenje mladih pijanista

Izvor: RTS, 02.Mar.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodno takmičenje mladih pijanista

Pod pokroviteljstvom grada u Šabačkoj muzičkoj školi "Mihajlo Vukdragović" u toku je 19. međunarodno takmičenje mladih pijanista. Za četiri dana, publici i eminentnom žiriju predstaviće se 97 takmičara iz sedam zemalja.
Dok su u pripremnim učionicima učesnici festivala sa primetnim uzbuđenjem zagrevali prste, na glavnoj sceni, takmičenje je otvorio nastup petnaestogodišnjeg Saše Dorošenka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Ukrajine. Rekao nam je da je u Šapcu put, i da je došao ovde, jer voli jaku konkureciju.

"Ovde je divno, ljudi su prijatni, a u ovoj školi rade pravi profesionalci. Vežbam četiri sata dnevno i zadovoljan sam nastupom, nemam loša iskustva na takmičenjima", kaže Oleksandr Dorošenko, Ljvov, Ukrajina.
Anastasja je iz Crne Gore, a iz Šapca nosi lepe utiske još kad se takmičila u najmlađoj kategoriji.
"Jako dugo sam se pripremala. Meni je ovo divno iskustvo, bez obzira na to šta će biti na kraju", kaže Anastasja Aleksić iz Tivta, Crna Gora.
Iako se ovog meseca u Srbiji održava pet velikih pijanističkih takmičenja, u Šapcu se prijavilo stotinu izvođača, od čega je četvrtina iz škole domaćina.
"Šabac je mali grad, ali ima veliki broj uspešnih pijanista. Grad živi u tom duhu i to se oseća. Jedva čekam da vidim koliko su napredovali", kaže Đorđe Stanetti, član žirija iz Zagreba.
"Što se tiče kvaliteta, ništa mi tu  nismo posebno menjali, osim što smo zadržali visok kriterijuma članova žirija koji su vrsni pijanisti evropskog ranga", kaže Dragan Karić, direktor MŠ "Mihajlo Vukdragović" Šabac.
Sudeći po dosadašnjim nastupima, mladi pijanisti  pokazali su visok tehnički nivo znanja, ali i umetničku posebnost. Na završnom koncertu najuspešnije čekaju novčane nagrade, a laureate i dodatni pokloni-klavirske stolice i metronomi.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.