MH17: Crne kutije kod Britanaca

Izvor: B92, 23.Jul.2014, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MH17: Crne kutije kod Britanaca

London -- Ukrajinske vlasti su saopštile da su crne kutije s oborenog aviona na letu MH17 stigle u Veliku Britaniju, gde će započeti analiza podataka.

Uređaji su bili u rukama proruskih separatista nekoliko dana, a zatim su predati istražnom timu iz Malezije. Dogovoreno je da britanski tim bude zadužen za skidanje podataka.

Prve analize će izvršiti holandski i ukrajinski timovi, iako je ruska strana insistirala na tome da crne kutije obradi međunarodni tim koji bi funkcionisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Pristali smo na zahtev Holandjie da istražitelji za avionske nesreće iz Farnboroa povrate podatke sa crnih kutija MH17", saopštio je ranije britanski premijer Dejvid Kameron.

Kameron je kasnije pozvao Rusiju da "pomogne u istrazi tako što će izaći sa istinom i otkriti vredne informacije o tome šta se zaista desilo sa letom MH17".

"Boing 777" kompanije "Malezija erlajnz" pao je u četrvtak u region oko Donjecka, gde se vode borbe između vojske Ukrajine i proruskih separatista. Poginulo je 298 ljudi, a veruje se da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.

Rusija okrivljuje Ukrajinu za obaranje aviona, dok vlasti u Kijevu i Zapad odgovornost svaljuju na proruske separatiste i Moskvu.

Ukrajina je prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka pada malezijskog aviona, izjavio je holandski premijer Mark Rute i naveo da će prva tela žrtava avionske nesreće na istoku Ukrajine stići danas u Holandiju.

Identifikacija ostataka mogla bi, prema njegovim rečima, potrajati nekoliko nedelja ili meseci.

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj predao je u utorak malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona.

U padu "boinga 777" prošle sedmice poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Među njima je bilo najviše državljana Holandije - 193. Danas je u Holandiji Dan žalosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.