Lavrov: SAD da ne pomaže Ukrajini kao Libiji

Izvor: Mondo, 02.Sep.2014, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: SAD da ne pomaže Ukrajini kao Libiji

Rusija se nada da Amerika neće pomoći Ukrajini da uspostavi demokratiju, na libijski ili irački način, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a objavile su danas RIA Novosti.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Mi ćemo podržavati obe strane u Ukrajini - zvanični Kijev i snage samoodbrane Luganska i Donjecka, poručio je Lavrov.

Povodom posete Americi ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, koji će u Vašington otputovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 18. septembra, Lavrov je rekao da će to biti dobra prilika da se vidi da li Amerika ima ili nema interes da politički reguliše situaciju u Ukrajini.

"Bela kuća je objavila da će ta poseta biti iskorišćena da se iskaže podrška Ukrajini u njenim težnjama ka demokatiji, nezavisnosti i stabilnosti", podsetio je Lavrov i istakao: "Nadam se da ta demokratija neće biti na irački ili libijski način i da će Vašington podržavati sve snage u Ukrajini".

Samo američki zvaničnici mogu imati direktan uticaj na ukrajinske vladine trupe i zato bi trebalo da umire snage rata u Kijevu koje nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, ocenio je šef ruske diplomatije.

"Neophodno je da SAD iskoristi svoj uticaj i pošalje signale da se problemi ne rešavaju vojnim već političkim putem", rekao je Lavrov.

On je, takođe, naglasio da je važno da SAD i evropski partneri podrže razumno kompromisno rešenje u okviru procesa koji je počeo na sastanku u Minsku 1. septembra. "Tek tada će brojni pozivi za političko rešenje moći da budu primenjeni, a Rusija će će tome pružiti aktivnu podršku", dodao je Lavrov.

Šef ruske dipolomatije ocenio je da su tokom jucerašnjeg sastanka u Minsku po prvi put od početka sukoba zvaničnici Kijeva kao i predstavnici snaga samoodbrane sa istoka Ukrajine razgovarali o tome kako da regulišu situaciju u Ukrajini i da je to jako važno.

Snage samoodbrane Luganska i Donjecka tražile su od Kijeva specijalni status istočnog dela Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Libija,   Vašington

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Lavrov: Nadam se da SAD neće pomoći Ukrajini kao Libiji

Izvor: Blic, 02.Sep.2014

Rusija se nada da Amerika neće pomoći Ukrajini da uspostavi demokratiju, na libijski ili irački način, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a objavile su danas RIA Novosti...Mi ćemo podržavati obe strane u Ukrajini - zvanični Kijev i snage samoodbrane Luganska i Donjecka, poručio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.