Jacenjuk tvrdi da Rusija želi da destabilizuje planetu

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jacenjuk tvrdi da Rusija želi da destabilizuje planetu

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da je Rusija agresivna zemlja koja želi da napadne Evropu i "destabilizuje planetu", i istovremeno slaba zemlja sa mnoštvom nerešivih problema.

"Mi branimo granice EU od ruskog upada. Ukrajina je samo prvo bojno polje u ratu Moskve protiv Zapada. Svi smo u opasnosti, jer Rusija želi da destabilizuje planetu i to čini čak kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, čiji je zadatak osiguranje svetskog poretka", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je on za italijanski dnevnik "Republika".

"Želeli smo da priključimo Evropi, protiv volje (ruskog predsednika) Vladimira Putina, a on je, da bi nas kaznio, pokrenuo ofanzivu na istoku", kazao je Jacenjuk, prenosi Sputnjik.

Prema tvrdnji ukrajinskog premijera, Rusija nastavlja da "snabdeva pobunjenike tenkovima, teškim naoružanjem i novcem".

Jacenjuk tvrdi da rešenje konflikta na istoku Ukrajine "još nije moguće, jer Putin to ne želi".

U intervjuu je, govoreći o Putinu, Jacenjuk rekao da "nikada ne treba potcenjivati svog neprijatelja" i da je "tvrd orah".

"On razume samo jezik koji sam govori: jezik grubosti", navodi premijer Ukrajine.

Prema Jacenjukovom mišljenju, Putin "precenjuje svoju zemlju, koja preživljava ekonomske probleme", a Rusija je "u vojnom smislu slabija od NATO, ima loše ekonomske perspektive, stanovništvo stari, vlada kleptokrata ima diktatorske tendencije".

Jacenjuk misli da će "pre ili kasnije režim u Moskvi pasti", a Krim se vratiti u Ukrajinu.

"Isti oni koji su prošle godine uzvikivali na ulicama Sevastopolja kakva je sreća postati ruski državljanin, danas gorko žale zbog njihovog izbora. Ubeđen sam da će moja i naredne generacije učiniti sve kako bi Krim ponovo postao naš", rekao je on.

Braneći prisustvo pripadnika "Desnog sektora" i drugih formacija radikalnih nacionalista u istočnim regionima zahvaćenim ratom, Jacenjuk je rekao da je "u ratu (...) teško napraviti razliku između onih koji su manje - više nacionalisti u ovom slučaju".

"Svi žele da brane Ukrajinu", kazao je on, dodajući da rešenje konflikta zahteva da Rusija "povuče svoje snage", tako da Ukrajina može da reintegriše Donjecku i Lugansku oblast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.