Delegacija skupštine na skupu o borbi protiv ropstva

Izvor: RTS, 29.Sep.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija skupštine na skupu o borbi protiv ropstva

Na dvodnevnoj interparlamentarnoj radionici "Evropski parlamentarci u borbi protiv modernog ropstva", koja je održana u Bukureštu, učestvovala je delegacija Skupštine Srbije. Cilj radionice je bio sveobuhvatnija i delotvornija borba protiv trgovine ljudima uspostavljanjem saradnje između poslanika iz Mađarske, Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Italije i Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na radionici "Evropski parlamentarci u borbi protiv modernog ropstva" se posebno analizirala mogućnost formiranja posebnog parlamentarnog tela koje bi se bavilo pitanjima trgovine ljudima, saopšteno je iz skupštine.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović je u izlaganju upoznao prisutne sa aktivnostima Srbije koje se kontinuirano preduzimaju u cilju borbe protiv trgovine ljudima i izneo osnovne podatke o zakonodavnom i institucionalnom okviru u kome se vrši prevencija i sankcionisanje ovog krivčnog dela.
Posebno je ukazao na specijalizaciju i obuku javnih tužilaca i policije, kao i njihovu kontinuiranu saradnju sa drugim državnim organima i nevladinim organizacijama.
Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje Vesna Rakonjac je, napominjući da žrtve trgovine ljudima mogu biti svi: žene, muškarci i deca, ukazala da se u Srbiji struktura žrtava trgovine ljudima menja sa seksualne eksploatacije na radnu eksploataciju.
S obzirom na to da se potencijalne žrtve uglavnom regrutuju u sredinama gde žive, ona smatra da je neophodno ojačati institucije na lokalnom nivou. U najranjivije kategorije žrtava svakako spadaju deca. Iz tog razloga neophodno je da se se porodice u riziku osnaže i da se unaprede svi kapaciteti za prevenciju otmice, prodaje i trgovine decom, rekla je Rakonjac.
Predsednica Odbora je ukazala i na problem trgovine ljudima sa apekta migrantske krize, gde se maloletnim licima bez roditeljske pratnje poklanja posebna pažnja.
Pripadnici ove rizične grupe u tri centra u Srbiji dobijaju svu neophodnu stručnu pomoć, od obezbeđenja prevodilaca do pravne i psiho-socijalne pomoći, a rađeno je i na spajanju porodica.
Članica odbora Milanka Jevtović Vukojičić je ukazala na to da je trgovina ljudima u krivičnom zakonodavstvu Srbije sankcionisana kao krivično delo protiv čovečnosti i da spada među najprofitabilnija krivična dela.
Iz tog razloga su neophodni multidisciplinarni pristup ovom problemu i dobra regionalna i međunarodna saradnja.
Ona je navela da je u krivično zakonodavstvo Srbije 2013. godine uveden institut zaštićenog svedoka, što je veoma značajno sa aspekta zaštite žrtava trgovine ljudima.
Jevtović Vukojičić je rekla da u Srbiji postoji Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji raspolaže i prostorom za njihov prihvat, a obezbeđen je iz oduzete imovine pribavljene krivičnim delom.
Naglasila je da je u cilju zaštite i unapređenja položaja žrtava trgovine ljudima, u Republičkom javnom tužilaštvu obrazovana služba za informisanje oštećenih lica i svedoka, a kao rezultat dobre saradnje sa civilnim sektorom, potpisan je i protokol o saradnji Republičkog tužilaštva sa NVO protiv trgovine ljudima.
Radionicu, održanu 27. i 28. septembra, organizovali su Grupa za borbu protiv trgovine ljudima Parlamenta Rumunije i Fondacija za borbu protiv trgovine ljudima iz Velike Britanije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.