Češka i Velika Britanija neće zasad slati oružje Kijevu

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka i Velika Britanija neće zasad slati oružje Kijevu

Češka i Velika Britanija neće sada slati oružje Ukrajini, iako zvanični London zadržava pravo da eventualno promeni mišljenje, izjavili su u petak u Pragu šefovi diplomatija te dve zemlje, Filip Hamond i Lubomir Zaoralek.

Filip Hamond

"Velika Britanija ne veruje da bi isporuke oružja sada bile ispravno rešenje, ali rado bi ostavili mogućnost da u budućnosti promenimo mišljenje", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hamond na konferenciji za novinare sa Zaoralekom.

Šef britanske diplomatije istakao je da sankcije Rusiji ostaju na snazi dok ne postane jasno da Rusija i proruski separatisti u Ukrajini poštuju primirje, a postepeno ukidanje sankcija može da počne tek u trenutku kada budu primetni koraci realizacije sporazuma iz Minska.

"Češka ima sličan stav kao i Velika Britanija. Ako bi se pokazalo da Rusija ne uzima ozbiljno realizaciju nedavnog sporazuma iz Minska, Evropska unija je spremna da postupa jednoglasno", rekao je Zaoralek.

Češki ministar je ponovio upozorenja da bi isporuke oružja Ukrajini koje traži Kijev od Zapada u ovom trenutku vodile samo eskalaciji sukoba.

"Neshvatljivo nam je da s jedne strane pričamo - primirje, prekid vatre, povlačenje oružja, a da istovremeno oružje nekuda isporučujemo", rekao je šef češke diplomatije.

Na marginama jučerašnjeg sastanka Hamond i Zaoralek osvrnuli su se i na

aktualnu situaciju na Zapadnom Balkanu a šef češke diplomatije naglasio je da taj region mora da ima jasnu perspektivu od Brisela da će balkanske zemlje moći da uđu kao redovne članice u EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.