Bez značajnijeg skoka broja preleta preko Srbije

Izvor: RTS, 22.Jul.2014, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez značajnijeg skoka broja preleta preko Srbije

Broj preleta aviona iznad Srbije polako raste, ali to povećanje je planirano i sezonskog karaktera i za sada nema značajnijeg skoka zbog izmeštanja vazdušnih koridora sa teritorije Ukrajine, izjavio je generalni direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin.

U ponedeljak je Srbiju po prvi put preleteo i najveći putnički avion na svetu "erbas A 380", kompanije Malezia erlajns, napomenuo je Rovčanin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Tanjug.

Rovčanin je naglasio da je Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) spremna da u tehničkom i kadrovskom smislu isprati i više nego očekivana povećanja, dodajući da je njihov kapacitet i do 4.000 aviona dnevno.

"Mi sada pratimo oko 2.500 aviona", rekao je Rovčanin, objašnjavajući da je povećanje broja aviona sezonskog karaktera. Kako je podsetio, glavna sezona je između sredine i jula i kraja avgusta.

Rovčanin je napomenuo da je suviše kratak period da se daju precizni podaci o povećanju preleta, pošto je većina kompanija pre dva dana donela odluku da promeni rutu svojih letova prema dalekom Istoku.

"To su i Hrvati najavili, a čim avioni pređu preko Hrvatske, moraće i preko nas, očekujemo porast saobraćaja", kazao je Rovčanin.

On je rekao i da do sada nije bilo zvaničnih niti direktnih pregovora sa ostalim međunarodnim organizacijama oko korišćenja srpskog neba, istakavši da za tim nema ni potrebe.

"Šta god da se desi, mi smo spremni", ponovio je Rovčanin. On je rekao da Srbija za sada nema neki značajniji skok preleta, napomenuvši da Mađari imaju povećanje od 200 aviona dnevno, a rast preleta se beleži i kod Rumuna i Bugara.

Avikompanije čiji avioni poleću sa aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Parizu i Londonu su, nakon rušenja malezijskog putničkog aviona u ratnoj zoni Ukrajine, letove do destinacija na Dalekom istoku preusmerile su na južni koridor, odnosno preko Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Hrvatska Kontrola vazdušne plovidbe ocenila je da se može očekivati pritisak aviokompanija na vazdušni prostor Hrvatske. Prema navodima Jutarnjeg lista, u hrvatskoj kontroli leta ukazuju da je vazdušni prostor Hrvatske tokom letnjih meseci izuzetno opterećen. U četvrtak su zabeležena 2.074 leta, a najveći ikad zabeležen broj aviona u jednom danu bio je 2.520.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bez značajnijeg porasta broja preleta preko Srbije

Izvor: RTS, 22.Jul.2014

Broj preleta aviona iznad Srbije polako raste, ali to povećanje je planirano i sezonskog karaktera i za sada nema značajnijeg skoka zbog izmeštanja vazdušnih koridora sa teritorije Ukrajine, izjavio je generalni direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Radojica Rovčanin. ..U ponedeljak je Srbiju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.