AI upozorava na ratne zločine u istočnoj Ukrajini

Izvor: VOA, 09.Apr.2015, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI upozorava na ratne zločine u istočnoj Ukrajini

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal saopštila je da poseduje nove dokaze o pogubljenjima koje su počinile proruske naoružane grupe u istočnoj Ukrajini i pozvala na veću odgovornost u vezi sa kršenjem ljudskih prava u ukrajinskom konfliktu.

Amnesti navodi da su ti dokazi novi pokazatelj o sve većoj krizi ljuskih prava u istočnoj Ukrajini, gde se proruski separatisti bore sa ukrajinskim snagama tokom poslednjih godinu dana. Amnesti je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dodala da poseduje video snimak na kojem se vidi hapšenje i ispitivanje vojnika Ihora Branovickog od strane proruskih pobunjenika i da je on kasnije ubijen u zarobljeništvu.

Amnesti takođe poseduje video snimke na kojima se vide zarobljenici i fotografije tela najmanje tri druga ukrajinska vojnika. Tela, navodi Amnesti, na kojima se vide rupe od metaka na glavi i gornjim delovima tela, bila su navodno držana u mrtvačnici u Donjecku, uporištu pobunjenika. Vojnike su proruske snage zarobile u Debaljcevu između 12. i 18. februara. Do otkrića je došlo posle izveštaja u listu Kijev Post, 6. Aprila, koji je objavio telefonski intervju sa liderom proruske naoružane grupe koja deluje u istočnoj Ukrajini, koji je tvrdio da ubio 15 vojnika, uključujući Ihora Branovickog. Amnesti je pozvala na nezavisnu istragu o tim i drugim optužbama za kršenje ljudskih prava koja su se dogodila od početka konflikta. Takođe se navodi da grupna pogubljenja, kao što su ona navedena u izveštaju, predstavljalju ratni zločin i da bi svako ko ih počini trebalo da bude uklonjen sa položaja:

„Grupna pogubljenja su ratni zločin, jedostavno rečeno. Lideri samoproklamovane Narodne Republike Donjeck u istočnoj Ukrajini treba da pošalju svojim članovima jasnu poruku. Oni koji se bore sa njima ili na njihovoj strani, moraju da poštuju pravila ratovanja," rekao je Denis Krivošev, direktor Amnesti Internešnala za Evropu i centralnu Aziju.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

AI: Novi dokazi o zločinima proruskih pobunjenika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2015, 09:53

Amnesti internešenel (AI), nevladina organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, saopštila je da poseduje nove dokaze o ubistvima izvedenim u stilu pogubljenja koja su u istočnoj Ukrajini počinili proruski pobunjenici...Amnesti je došao u posed fotografija koje prikazuju tri mrtva ukrajinska...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.