Vlada Srbije objavila poziv za 25-ogodišnju koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla“

Izvor: Telegraf.rs, 12.Feb.2017, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije objavila poziv za 25-ogodišnju koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla“

Vlada Srbije i akcionarsko društvo Aerodrom "Nikola Tesla“ objavili su Javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog aerodroma u trajanju od 25 godina, javlja Tango Six.rs.

Prema uslovima koncesije u nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda – što znači da iz trke ispadaju kompanije "ADP“, koja je jedan od koncesionara zagrebačkog aerodroma "Pleso“,  kao i turski konglomerat >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << "TAV“ koji upravlja aerodromima u Makedoniji.

Kako se u javnom pozivu za koncesiju navodi, preciznije obaveze budućeg koncesionara biće: finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje (menadžment) celokupne infrastrukture Aerodroma "Nikola Tesla“ i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma. Pobednik koncesije biće dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na kojeg će, po dobijanju koncesije, preći pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma "Nikola Tesla“ koje će se po isteku koncesije vratiti na Republiku Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Koncesija će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi dostaviće se neobavezujuće ponude dok će se u drugoj fazi dostaviti obavezujuće ponude. Svi zainteresovani za koncesiju imaće 15 dana (vreme teče od juče, 10. februara) da predaju zahtev za učestvovanje u prvoj fazi. Takođe, imaće 60 (sada već 59) dana u totalu da predaju svoje neobavezujuće ponude u sklopu Faze 1. Svako ko je zainteresovan da otkupi tendersku dokumentaciju to će moći da uradi za 1.000 evra.

Kompanije ili konzorcijumi zainteresovani za koncesiju moraće da ispune i uslov da poseduju više od 500 miliona evra kapitala.

Podsetimo, krajem decembra prošle godine Skupština Srbije je na predlog Vlade po hitnom postupku usvojila Predlog zakona o upravljanju aerodromima kojim se predviđa mogućnost davanja srpskih vazdušnih luka u koncesiju.

Foto: Telegraf

Da je koncesija najverovatniji model restruktuiranja beogradske vazdušne luke u više navrata je govorio i premijer, Aleksandar Vučić.

– Nešto što je imalo ukupnu vrednost od 50 miliona evra zahvaljujući Er Srbiji danas za koncesioni ugovor na 25 godina sa „upfront“ plaćanjem, sa kojim ćemo izaći na tender, ima početnu vrednost od 310 miliona evra, plus „concession fee“ – koncesionarsku taksu koju će plaćati 10, 11 ili 12 miliona evra na godišnjem nivou svih 25 godina – izjavio je Vučić prilikom izlaganja svog ekspozea u avgustu prošle godine i dodao:

– To će aerodromu Beograd obezbediti investicije od najmanje 700 miliona evra i, razume se, dodatni priliv u budžet Republike Srbije. –

On je naveo da veruje da će „posao oko aerodroma biti završen do sredine 2017. godine“, o čemu je govorio i v. d. direktor beogradskog aerodrom, Saša Vlaisavljević, u intervju za Tango Six krajem decembra.

(Telegraf.rs / Tango Six)


Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada objavila poziv za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla"

Izvor: RTS, 12.Feb.2017

Vlada Srbije i akcionarsko društvo Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su Javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog aerodroma u trajanju od 25 godina. Kako RTS nezvanično saznaje, konačnu odluku ko će dobiti koncesiju za beogradski aerodrom Vlada će doneti tek po izboru novog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.