Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro sporazum o saradnji u obrazovanju Srbije i Turske

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj izrazili su danas očekivanje da će uskoro biti potpisan krovni sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja izmedju dve zemlje.

„Veliki broj studenata, pre svega iz regiona Novog Pazara školuje se kroz stipendije u Istanbulu. U poslednje vreme sve je više prijava za stipendije iz drugih krajeva Srbije“, rekao je Bozaj, saopšteno je iz ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Šarčević je istakao da je neophodno poboljšati saradnju između fakulteta iz oblasti IT tehnologija.

„Srbija ima mnogo toga da ponudi u oblasti obrazovanja i naučne delatnosti. Univerzitet u Beogradu jedan je od najuticajnijih univerziteta u regionu, Istraživačka stanica Petnica mesto je mesto gde se priprema budući naučni podmladak, takođe imamo i veoma uspešne mašinske fakultete i poljoprivredne institute“, rekao je ministar.

Ambasador je preneo spremnost novootvorenih turskih kompanija za saradnju sa srednjim školama i fakultetima, kroz obezbeđivanje stručne prakse za srednjoškolce i studente u najsavremenijoj tekstilnoj i fabrici za proizvodnju autodelova.

Ambasador koji uskoro završava diplomatsku misiju u Beogradu rekao je da mu je tokom 28 godina karijere najlepše bilo u Srbiji.

Sastanku u Ministarstvu prisustvovala je i državna sekretarka Gordana Predić.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.