Izvor: TangoSix.rs, 27.Jul.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se nalazi u kargo Iljušinima koji poleću sa beogradskog aerodroma?

Oružje, naravno.
U najnovijem zajedničkom istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) pored ostalog iznose se zanimljivi detalji vezani za teret kargo aviona koji poleću sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, ali i aerodroma u Zagrebu, Sofiji i Bratislavi.
Kako BIRN i OCCRP navode, 68 letova u proteklih 13 meseci prebacivali su oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom Istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i Turskoj:
– Ovo oružje je zatim preusmereno ka građanskim ratovima u Siriji i Jemenu. Ti letovi predstavljaju samo mali deo od 1,2 milijarde evra vrednih poslova ugovorenih za kupovinu oružja od 2012. godine do danas. Istovremeno, tokom prethodne dve godine, dok je na hiljade tona oružja letelo na jug, stotine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka krenulo je ka severu, bežeći od sukoba u kojima je nastradalo preko 400 hiljada ljudi.
Učestalost i broj kargo letova, od kojih su BIRN i OCCRP ispratili najmanje 68 za nešto više od godinu dana, pokazuju da je transport oružja sa centralnoevropskih i istočnoevropskih aerodroma, ka vojnim bazama na Bliskom istoku, stabilan i konstantan.
Avion koji se najčešće koristi za transport, Iljušin IL-76, može da ponese oko 50 tona tereta, odnosno oko 16 hiljada kalašnjikova ili oko tri miliona metaka. Ostali avioni, koje su ispratili novinari BIRN-a i OCCRP-a, poput Boinga 747, mogu da ponesu i duplo više tereta. Naoružanje se, međutim, ne transportuje samo vazduhom. Od decembra 2015. na ovamo, novinari su identifikovali i najmanje tri pošiljke američke vojske iz luka u Crnom moru do luka u Crvenom moru, sa oko 4.700 tona oružja i municije. –
Kako se dalje navodi u istraživanju, aerodormi u Beogradu, Sofiji i Bratislavi glavni su centri za transport oružja, pri čemu je najviše letova bilo iz Beograda. Mnogi od ovih letova usput su imali i još po jednu stanicu, što znači da su najverovatnije preuzimali dodatne količine oružja i municije, pre odlaska na konačno odredište:
– Najmanje 68 kargo letova iz Srbije, Slovačke, Bugarske i Češke Republike prevezlo je u proteklih 13 meseci hiljade tona oružja i municije u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan, tri ključna snabdevača sirijskih pobunjenika. Letovi su identifikovani na osnovu detaljne analize redova letenja na pojedinim aerodromima, istraživanjem istorijata različitih avio-kompanija, praćenjem letova i saradnjom sa izvorima iz pojedinih evropskih kontrola letenja.
Prema podacima Evropske unije o letovima i intervjuima sa posmatračima aviona, kargo letovi iz centralne i istočne Evrope za Bliski istok, a naročito za vojne baze, bili su veoma retka pojava do kraja 2012. godine kada je pak došlo do skoka u otkupu oružja i municije. – takođe stoji u istraživanju.
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije potvrdio BIRN-u i OCCRP-u da je od 1. juna 2015. do 4. jula 2016. godine 49 letova iz Srbije ili koji su prolazili kroz Srbiju prevozilo oružje i municiju.
Ceo tekst istraživanja možete pročitati na ovom linku.

The post Šta se nalazi u kargo Iljušinima koji poleću sa beogradskog aerodroma? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Istočna Evropa izvor oružja za rat u Siriji i Jemenu

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2016

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) utvrdili su da je u proteklih 13 meseci bilo bar 68 letova kojima je prebacivano oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom istoku i Turskoj koje su, zatim, oružje preusmerile ka građanskim...

Nastavak na Radio 021...

Trgovina oružjem: Preko Balkana do Sirije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jul.2016, 08:47

U upravo objavljenom istraživanju Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije i Balkanske istraživačke mreže navodi se da je sa Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu u proteklih trinaest meseci ukupno 68 aviona prebacivalo oružje iz Centralne i Istočne Evrope, ka Bliskom Istoku...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.