Nedimović: Očekujemo nove kvote za bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Očekujemo nove kvote za bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da su se stekli uslovi da se sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom redefiniše i da se povećaju kvote i dodaju novi poljoprivredni proizvodi koji bi bili na listi robe koja može da se izvozi bez carina. Nedimović je rekao da je sa turskom kolegom Ahmetom Ešrefom Fakibabom razgovarao o izvozu junećeg mesa i rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja iz Srbije.

- Sa turskim ministrom poljoprivrede Ahmetom Ešrefom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fakibabom razgovarao sam o povećanju spoljnotrgovinske razmene i investicijama u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu i predložili smo bescarinski izvoz junećeg mesa u Tursku, kao i rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja - rekao je Nedimović novinarima u Beograd posle potpisivanja Akcionog plana u oblasti poljoprivrede Srbije i Turske.

Nedimović i turski ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Ahmet Ešref Fakibaba su na otvaranju poljoprivrednog foruma Srbija-Turska u Beogradu zaključili da je potrebno mnogo rada da bi se dostigao izvoz od milijardu evra.

Nedimović je naveo da je razgovarano o tri teme: postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini, investicijama u stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, i novom usaglašavanju kvota za različite poljoprivredne proizvode u korist obe strane.

- Moram da naglasim da postoji jako dobar politički okvir između dve zemlje stvoren dobrom saradnjom predsednika Vučića i Erdogana koji nam olakšava posao. Razlog za ovaj forum su i investicije u prehrambenu industriju, mi smo otvoreni za investicije iz Turske, jer su Srbiji potrebne investicije i u prehrambenoj i u poljoprivrednoj industriji - rekao je Nedimović.

On je dodao da Srbija u logističkom smislu može biti platforma Turskoj za EU i Rusiju, dok je Turska "prolaz Srbija za Aziji i Bliskom istoku".

- Moj turski kolega je visoko podigao lestvicu kada je u pitanju saradnja i ja se nadam da ćemo mi u prijateljskoj interakciji uspeti da preskočimo limit u trgovinskoj razmeni - istakao je Nedimović.

Ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Ešref Fakibaba rekao je da je Srbija važna država i veliki prijatelj Turske.

- Ona je važna za mir i saradnju i veoma je značajna za sve zemlje na Balkanu. Mi nemamo granice između naših zemalja, Srbija je naš prvi komšija - rekao je Fakibaba.

On je poručio da isto kao što su turski investitori došli u Srbiju, želi da vidi i srpske investitore u Turskoj.

- Imamo mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo, želimo da unapredimo uvoz i izvoz i treba puno da radimo i da imamo strpljenja da bi dostigli milijardu dolara izvoza - naglasio je Fakibaba, i dodao da je ovaj forum jedan od načina za unapređenje sardnje i dostizanje zacrtanih ciljeva.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nedimović: Očekujemo nove kvote za bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

Izvor: Beta, 22.Avg.2017

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da su se stekli uslovi da se sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom redefiniše i da se povećaju kvote i dodaju novi poljoprivredni proizvodi koji bi bili na listi robe koja može da se izvozi bez carina."Sa turskim ministrom poljoprivrede...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.