Koliko će Erdogan ići daleko?

Izvor: B92, 24.Jul.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko će Erdogan ići daleko?

Turska je raspustila elitnu jedinicu predsedničke garde nakon pokušaja vojnog puča koji je odneo na stotine života, rekao je turski premijer Binali Jildirim.

Pojedini vojnici koji su učetvovali u zauzimanju državne turske televizije TRT tokom pokušaja puča bili su pripadnici predsedničke garde, dodao je turski premijer novinskoj agenciji Anadolija.

"Odlučili smo da više neće biti jedinice garde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ", rekao je on .

Od pokušaja državnog udara 15. jula, Turska je ukinula i zatvorila mnoge institucije i uhapsila ili otpustila pojedince za koje se sumnja da imaju veze sa neuspelim pučem, uključujući novinare, sudije i profesore.

Hapšenje osumnjičenih za učestvovanje u planiranju i sprovođenju puča nije jedini odgovor koji je turska vlada spremila, javlja CNN.

Novom odlukom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja je doneta nakon neuspelog državnog udara, osumnjičeni mogu biti zadržani u pritvoru 30 dana bez optužbi i dozvoljeno je prisluškivanje njihovih razgovora sa advokatima.

Proglašenje tromesečnog vanrednog stanja daje Erdoganu nova ovlašćenja, a očekuje se da to bude ratifikovano u parlamentu, gde njegova stranka ima većinu.

Pre pokušaja državnog udara u Turskoj je period boravka u pritvoru bez podizanja optužnice bio 24 sata do maksimalno četiri dana.

Turska je zatvorila više od 2.000 institucija koje su dovedene u vezu sa sveštenika Fetulahom Gulenom - Erdoganovim dugogodišnji rivalom, koji živi u samovoljnom izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine.

Erdogan ga optužuje da stoji iza pokušaja puča i zatražio je njegovo izručenje od SAD.

Gulen i njegove pristalice kažu da vlada koristi vanredno stanje "kako bi učvrstila svoju vlast i progonila svoje kritičare".

Turske vlasti su saopštile da je uhvaćen ključni saradnik imama Fetulaha Gulena, Halis Hanči, koji je, prema turskim navodima, ušao u Tursku dva dana pre pokušaja puča.

Turski mediji su javili i da je uhapšen Gulenov nećak.

Oko 50.000 ljudi otpušteno je ili suspendovano iz raznih turskih institucija tokom protekle nedelje. među njima su sudije, profesori, policajci, novinari...

Više od 9.000 vojnika je uhapšeno nakon neuspelog puča, a u subotu je oslobođeno njih 1.200, saopštila je turska vlada.

Turska je nakon neuspelog pokušaja državnog udara uhapsila ukupno 13.000 ljudi, izjavio je premijer Turske, istakavši da se uprkos velikom broju uhapšenih hapšenja nastavljaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.