Erdogan bi da brani dušu Otomanske imperije

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan bi da brani "dušu Otomanske imperije"

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je izrazio nameru da se njegova vojska uključi u rat protiv džihadista u Iraku i Siriji, ali to vlasti tih zemalja ne žele.

Turska je već duže vreme vojno prisutna u Siriji, a sada je turski lider najavio da želi da se te akcije pojačaju, kako bi se zatim krenulo u konačnu ofanzivu na grad Raku, koji slovi za nezvaničnu prestonicu paravojne islamističke grupacije u ratom razorenoj državi.

Sa druge strane, u Iraku se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprema žestok napad na Mosul, grad u kom postoji takozvani kalifat Islamske države, a nameru da Tursku “uvuče“ u tu akciju imaju i Sjedinjene Američke Države.

U zvaničnoj poseti Bagdadu se tim povodom našao prvi čovek američkog odbrambenog sistema Ešton Karter, ali je tu naišao na negativnu reakciju iračkog premijera.

Hajder el Abadi se zahvalio Karteru na ponudi, rekavši da da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od ID, ali da će iračka vojska potisnuti džihadiste iz tog grada na severu Iraka.

"Znamo da Turci žele da učestvuju, zahvaljujemo im, ali to je nešto što će rešiti Iračani, Iračani će osloboditi Mosul", rekao je irački premijer.

El Abadi je takođe naglasio da će se "Iračani, Kurdi i druge lokalne snage pobrinuti oko bitke za Mosul".

"Nemamo nikakve probleme", rekao je on i dodao da bi njegova zemlja tražila pomoć od Turske ili neke druge zemlje u regionu da je to potrebno.

Rojters navodi da je Erdogan danas, nakon Abadijevog odbijanja, dao izjavu koja izgleda kao da se odnosi na Mosul, koji je nekada bio deo Otomanske imperije. Agencija ocenjuje da Turska Mosul i dalje vidi čvrsto unutar svoje interesne zone.

"Neki neuki ljudi dođu i kažu 'Kakav odnos možete da imate s Irakom?'. Te geografije o kojima pričamo sada deo su naše duše. Čak iako nam to predstavlja teret na srcu, mi poštujemo geografske granice svake nacije", kazao je Erdogan u govoru.

Erdogan je prethodno istakao da će Turska proširiti vojne operacije na severu Sirije na gradove Al-Bab, Mandžin i Raku.

On je takođe naglasio da je širenje vojne operacije potrebno da bi se "pripremila teritorija očišćena od terorista".

Prema njegovim rečima, Turska bi bila spremna da "učini sve što je potrebno" da je koalicija okupljena oko SAD bila spremna na zajednički akciju protiv ID u Raki.

Na to je usledila reakcija iz Damaska, upozorenje iz Sirije stiglo je nakon što su turski zvaničnici objavili da njihovi tenkovi i pobunjenici koje podržavaju vlasti u Ankari napreduju prema gradu Tel Rifat na severu Sirije, koji je pod kurdskom kontrolom.

"Novi agresivan stav Erdoganovog režima predstavlja opasnu eskalaciju i kršenje teritorijalnog integriteta Sirije", navodi se u saopštenju.

Vlasti Sirije ne žele povećano prisustvo turske vojske jer smatraju da je turski predsednik jedan od najvećih saveznika sirijskih pobunjenika.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.