Izvor: Blic, 26.Sep.2016, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson: Britanija će nastaviti da podržava Tursku na putu u EU

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da će London nastaviti da podržava nastojanje Turske da se pridruži Evropskoj uniji čak i kada Velika Britanija napusti tu zajednicu.

Džonson, koji je u trodnevnoj poseti Turskoj, izjavio je na početku sastanka s turskim ministrom za poslove EU Omerom Čelikom da su Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Britanija ujedinjene u borbi protiv terorizma.

Na početku posete Džonson je posetio izbeglički kamp blizu tursko-sirijske granice, gde je video obdanište i školu i razgovarao sa sirijskim izbeglicama. Takođe je posmatrao grupu Sirijaca koji su se obučavali u otkrivanju i deaktiviranju improvizovanih eksplozivnih naprava, javila je Anadolija.

Čelik je izjavio da Turska poštuje odluku Velike Britanje da napusti EU, ali je kritikovao "antitursku retoriku" tokom kampanje zagovornika izlaska.

- Moramo da zatvorimo tu ružnu epizodu i okrenemo se budućnosti - rekao je Čelik.

Problem imigracije bio je jedna od centralnih tema kampanje zagovornika izlaska Britanije iz Unije, a jedan od argumenata bio je ispisan na predizbornim plakatima: "U toku je pristupanje Turske (i njenih 76 miliona stanovnika) Uniji".

Džonson, koji je došao u prvu posetu Turskoj kao šef britanske diplomatije, izazvao je u maju skandal zbog komponovanja uvredljive pesme o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Očekuje se da će se Džonson sutra sastati s Erdoganom, kao i sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom i premijerom Binalijem Jildirimom.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Falon: Usprotivićemo se ideji vojske EU

Izvor: RTS, 27.Sep.2016, 10:33

Britanski ministar odbrane Majkl Falon kaže da će se Velika Britanija usproviti svim planovima EU za pojačanu vojnu saradnju koja bi mogla da se meša u nadležnosti NATO, uprkos tome što se London sprema za napuštanje EU. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.