Bajden u Turskoj: Još nemamo dokaze o Gulenu

Izvor: VOA, 24.Avg.2016, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u Turskoj: Još nemamo dokaze o Gulenu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj, zadržao je čvrst stav u vezi sa zahtevom Turske da SAD odmah izruče muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, kojeg je Ankara okrivila za prošlomesečni pokušaj vojnog udara, navodeći da tek treba da dobiju dokaze koji ga povezuju sa pučem. Bajden je u Ankari rekao da Vašington nije zainteresovan da, kako je naveo, štiti bilo koga ko je naneo štetu "našem savezniku". Na konferenciji za novinare on je naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa turskim zvaničnicima u razmatranju tvrdnji o navodnim Gulenovim potezima, povezanim sa neuspelim pučem tokom kojeg je poginulo 240 ljudi. Potpredsednik je naglasio da razume nezadovoljstvo Turske zbog odlaganja u rešavanju zahteva za izručenje, ali i poručio da američki sudovi moraju da razmotre da li postoji zakonska osnova za hapšenje i izručenje Gulene turskim vlastima, na osnovu sporazuma dve zemlje. Muslimanski sveštenik, koji živi u Pensilvaniji, rekao je da nije umešan u pokušaj zbacivanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana s vlasti. Bajden je takođe odbacio sve navode o američkoj umešanosti u pokušaj vojnog udara i nazvao one koji su izveli napad kukavicama i izdajnicama. Turski premijer Binali Jildrim rekao je da ne bi trebalo dozvoliti da sporovi sa Sjedinjenim Državama naruše dugoročno prijateljstvo dva saveznika. Međutim, Jildrim je naglasio da želi da se bez odlaganja sprovede procedura izručenja Fetulaha Gulena.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Potpredsednik Bajden pružio uveravanja Ankari

Izvor: VOA, 25.Avg.2016, 18:53

Američki potpredsednik Džo Bajden je poručio vladi u Ankari da Sjedinjene Države oštro osudjuju prošlomesečni neuspeli vojni puč u Turskoj. Bajden boravi u poseti dugodišnjem savezniku SAD da bi ojačao odnose koji su počeli da trpe zbog neslaganja u pogledu Kurda uTurskoj i Sirije. Medjutim,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.